Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová
27. srpna 2024 v 7:30
Čas čtení 0:42

Požahaly už víc než 7 tisíc lidí. Ve španělském letovisku bojují s invazí medúz

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
 Požahaly už víc než 7 tisíc lidí. Ve španělském letovisku bojují s invazí medúz
Zdroj: Wikimedia Commons

Ve vodách se nejčastěji vyskytují dva druhy.

  • Na pobřeží Costa Brava, ve španělském letovisku na severovýchodě země, bojují s invazí medúz. Důvodem je vyšší teplota moře, píše deník The Guardian.
  • Zvyšující se teplota vody usnadňuje živočichům rozmnožování.
  • Od května do srpna vyhledalo lékařskou pomoc téměř 7 500 lidí, kteří byli popáleni medúzou. To je o 41 procent více než v loňském roce.
  • Vzhledem ke zhoršující se situaci vytvořili Španělé mapu, která zaznamenává výskyt medúz.

„Všechny výzkumy ukazují, že počty medúz jsou cyklické a v některých letech je jich mnohem více než v jiných. Na pobřeží Costa Brava však vidíme, že se cykly zkracují. Cyklus let s hojným výskytem medúz se zkracuje u některých druhů z osmi nebo deseti let na pouhé dva roky,“ uvedla Macarena Marambio, vědecká pracovnice z Ústavu mořských věd v Barceloně. 

Mechúrovka portugalská, medúza
Zdroj: Wikipedia / Rhalah

Ve vodách jsou nejčastěji pozorovány druhy Cotylorhiza tuberculata a Rhizostoma pulmo. Na plážích v jižním Katalánsku spatřili také medúzy blízko podobné Měchýřovce portugalské, jejíž žahnutí je obzvláště bolestivé.

Kromě klimatických změn má na rozmnožování medúz vliv také nadměrný rybolov, který snižuje počet predátorů, výstavba vlnolamů, umělých pláží a přístavů.

26. srpna 2024 v 15:50 Čas čtení 1:20 Blake Lively v tichosti oslavila 37. narozeniny. Vyrazila do vily Taylor Swift Blake Lively v tichosti oslavila 37. narozeniny. Vyrazila do vily Taylor Swift
26. srpna 2024 v 13:30 Čas čtení 1:23 Muž z Berlína si s pomocí AI vytvořil vlastní klon. Přiměla ho k tomu smrtelná diagnóza Muž z Berlína si s pomocí AI vytvořil vlastní klon. Přiměla ho k tomu smrtelná diagnóza
Domů
Sdílet
Diskuse