Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
17. září 2024 v 11:09
Čas čtení 1:25

Produkují více emisí než celá Ukrajina. Tech giganti jako Google lžou o svém dopadu na planetu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Produkují více emisí než celá Ukrajina. Tech giganti jako Google lžou o svém dopadu na planetu
Zdroj: Pixabay/SD-pictures

Emise datových center Amazonu, Apple, Google, Microsoft a Meta jsou o 662 procent vyšší, než oficiálně uvádějí.

Zavádějící metriky

O problému informoval deník The Guardian. Noviny na základě dat z let 2020 až 2022 zjistily, že emise interních datových center by mohly být téměř osmkrát vyšší, pokud by se místo kreativního účetnictví používaly metriky založené na poloze.

Kreativní účetnictví umožňuje společnostem uvádět jejich dopad na životní prostředí lepší, než ve skutečnosti je. Klíčovou součástí kreativního účetnictví je využívání certifikátů obnovitelné energie. Tyto certifikáty umožňují firmám tvrdit, že nakupují udržitelnou energii, aby pokryly část své spotřeby elektřiny. Háček je ale v tom, že dotyčná obnovitelná energie nemusí být používána zařízeními společností. Místo její výroby i spotřeby může být kdekoliv v zemi.

16. září 2024 v 11:29 Čas čtení 0:27 VIDEO: Muž v Praze vyrazil surfovat na rozbouřenou Vltavu. Zmizel pod vodou VIDEO: Muž v Praze vyrazil surfovat na rozbouřenou Vltavu. Zmizel pod vodou

Jako země by se společnosti umístily na 33. místě s nejvyššími emisemi

Přesnější obraz o emisích spojených se skutečně spotřebovanou energií poskytují metriky založené na poloze. Z těch vyplývá, že pokud by Amazon, Apple, Google, Microsoft a Meta tvořily jednu zemi, v roce 2022 by se umístily na 33. místě v žebříčku s nejvyššími emisemi.

Statistic: Carbon dioxide emissions of the most polluting countries worldwide in 2010 and 2022 (in million metric tons) | Statista
Find more statistics at Statista

Příčku číslo 33 v současné době zaujímají Filipíny, po nich následují Nizozemí a Ukrajina. Technologičtí giganti by tak ve škodlivém dopadu na naši atmosféru předběhli i druhou největší evropskou zemi.

Například společnost Meta v roce 2022 vykázala v rámci kreativního účetnictví emise produkující 273 metrických tun oxidu uhličitého, pokud by byla použita metrika založená na poloze firmy, emise by se zvýšily na 3,8 milionu metrických tun. Podobně společnost Microsoft přiznala ve stejném roce emise 280 782 metrických tun oxidu uhličitého, ve skutečnosti je to ale 6,1 milionu metrických tun.

Hrozbu představuje i umělá inteligence

Umělá inteligence v datových centrech je navíc mnohem energeticky náročnější než klasické cloudové aplikace. Dotaz pro ChatGPT potřebuje desetkrát více elektřiny než Google vyhledávání. S rostoucí popularitou umělé inteligence se předpokládá růst spotřeby elektřiny datových center do roku 2030 o 160 procent.

 Navzdory tomu všech pět velkých technologických firem prohlásilo uhlíkovou neutralitu, ačkoli Google toto označení loni zrušil a Amazon oznámil, že svůj cíl splnil o sedm let dříve.

29. května 2024 v 8:00 Čas čtení 9:19 Umělá inteligence ničí naši planetu. „Systémy AI spotřebovávají značné množství elektrické energie a vody,“ varuje expert Umělá inteligence ničí naši planetu. „Systémy AI spotřebovávají značné množství elektrické energie a vody,“ varuje expert
Zpět
Sdílet
Diskuse