Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
17. září 2024 v 12:51
Čas čtení 0:58

Cena kávy na burze roste kvůli suchu i kvůli smradlavému durianu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Cena kávy na burze roste kvůli suchu i kvůli smradlavému durianu
Zdroj: Unsplash/Jim Teo

Ceny kávových zrn výražně stoupají. Může za to nejen problematická úroda a vyčerpání zásob, ale i produkce zapáchajícího durianu.

Ceny kávových nepražených zrn dosahují na burzách rekordních čísel. Mohou za to ekonomická i enviromentální úskalí v regionech s největší produkcí kávy. V roce 2021 poškodily úrodu kávy v Brazílii silné mrazy. Počasí tak ochromilo největšího světového producenta kávových zrn odrůdy arabica.

Nedostatek arabicy přesměroval obchodníky do Vietnamu, což je největší producent kávy robusta. Počasí ale nepřálo ani tam a Vietnam čelil největšímu suchu za posledních deset let. 

Páchnoucí plod je lukrativnější

Vietnam se zároveň začal orientovat na produkci durianu, po kterém v poslední době roste poptávka převážně v Číně. Na pěstování kávy proto zbylo méně prostoru. Trh s durianem mezi Vietnamem a Čínou se mezi lety 2023 až 2024 zdvojnásobil. Ovoce známé svým odporným zápachem je pro prvně zmíněnou zemi podle odborníků totiž pětkrát lukrativnější než káva.

O budoucích cenách kávy nyní rozhodne úroda v Brazílii, která zastává třetinu světového vývozu kávy. „Všichni se dívají na to, kdy se do země vrátí deště. Pokud se vrátí brzy, rostliny by měly být dostatečně zdravé a kvetoucí období by mělo být dobré,“ řekl BBC Felipe Barretto Croce, generální ředitel společnosti FAF Coffees v Brazílii.

káva
Zdroj: Unsplash.com

Budeme pít kávu bez kávy? 

Současné kávové situace se chytly některé startu-upy a začaly vyvíjet nápoje, které se obejdou i bez kávových zrn, nabídnou ale známou chuť. Jednu takovou náhražku kávy vyrábí například společnost Atomo. Pro výrobu své „kávy“ používá datlová semínka, extrakt ze slunečnicových semínek, fruktózu, hrachový protein, citron, guavu, semena pískavice řeckého sena, kofein ze zeleného čaje a jedlou sodu.

Domů
Sdílet
Diskuse