Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 10. října 2024 v 16:41
Čas čtení 1:21

Vítězkou Nobelovy ceny za literaturu se stala jihokorejská autorka Han Kang. Prorazila s knihou Vegetariánka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vítězkou Nobelovy ceny za literaturu se stala jihokorejská autorka Han Kang. Prorazila s knihou Vegetariánka
Zdroj: Knižní klub

Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2024 získala jihokorejská spisovatelka Han Kang. Čeští čtenáři mohou znát její knihy Vegetariánka, Kde kvete tráva či Bílá kniha.

Nobelova cena za literaturu se hned po ocenění za mír těší největší pozornosti. Autoři, kteří ji získají, se dostávají do celosvětového povědomí, roste i jejich prodej knih. Letos se Švédská akademie rozhodla ocenit jihokorejskou spisovatelku Han Kang „za intenzivní poetickou prózu, která se vyrovnává s historickými traumaty a odhaluje křehkost lidského života.“

Nejznámějším titulem Kang nejen pro české čtenáře je kniha Vegetariánka. Autorka za ni již v roce 2016 dostala Mezinárodní Man Bookerovu cenu. Příběh vypráví o ženě, jejíž život změní rozhodnutí nejíst maso. Vzepře se tak partnerovi i rodině, což v korejské patriarchální společnosti představuje šok. V českém překladu vyšly i knihy Kde kvete tráva a Bílá kniha.

„Pro dílo Han Kangové je typické vystavování dvojí bolesti, souvztažnost mezi duševním a fyzickým trýzněním – s úzkou vazbou na východní myšlení. Má jedinečné povědomí o souvislostech mezi tělem a duší, živými a mrtvými,“ píše ve svém zdůvodnění Švédská akademie, jež Nobelovu cenu uděluje. Rovněž vyzdvihuje autorčin poetický a experimentální styl, díky němuž se stala inovátorkou současné prózy.

23. září 2024 v 13:00 Čas čtení 5:14 Podzim je tu. Vybíráme 10 knih, které budou mít na začátku podzimu největší hype Podzim je tu. Vybíráme 10 knih, které budou mít na začátku podzimu největší hype

Svou literární kariéru zahájila Kang publikováním poezie v časopisech. Debutovala povídkovou sbírkou, významný průlom pro ni ale znamenala zmíněná Vegetariánka vydaná v roce 2007.

V pondělí byla vyhlášena Nobelova cena za fyziologii a lékařství. Tu si odnesli Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA. V úterý získali Nobelovu cenu za fyziku Američan John Hopfield a britsko-kanadský vědec Geoffrey Hinton za objevy a vynálezy, které přispěly k rozvoji umělé inteligence. Vítězi Nobelovy ceny za chemii se stali Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim bylo uděleno za výzkum proteinů. V pátek se bude vyhlašovat laureát Nobelovy ceny za mír. Příští týden v pondělí se dozvíme vítěze Nobelovy ceny za ekonomii.

Domů
Sdílet
Diskuse