Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
14. dubna 2023 6:00
Čas čtení 4:16

Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

V Refresheru jsme se podívali, kde po Evropě si toho můžeš dopřát více než doma a kde se peněženka naopak smrskne o polovinu.

Kurz koruny k euru ve středu dosáhl 23,34 Kč, čímž se domácí měna stala nejsilnější za posledních téměř 15 let. Posilování české koruny je přitom dobrou zprávou zejména pro ty z nás, kteří míří na dovolenou za hranice České republiky. Jinými slovy, za stejné množství korun si můžeme nakoupit více eur. Silná koruna také vesměs znamená třeba levnější pohonné hmoty, potraviny nebo služby v dovolenkových destinacích oproti tomu, na co jsme v Česku zvyklí.

13. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

V Refresheru ti přinášíme přehled zemí Evropy, kam se z hlediska kurzu a kupní síly koruny aktuálně vyplatí jet na dovolenou a kde se ti cestování naopak prodraží. Ze 42 evropských států, ke kterým jsou dostupná data v Numbeo, je ve 25 zemích Evropy oproti Česku levněji. Ve zbylých 17 zemích si toho za českou tisícikorunu můžeme dovolit méně.

Jakou hodnotu má v evropských státech 1000 Kč? Více se dozvíš v následující mapě. Čím je zbarvení na mapě tmavší a číslo u jednotlivé země vyšší, tím jsou místní ceny pro Čechy a Češky výhodnější.

Suma na mapě vždy říká, kolik stojí v zahraničí to, co v Česku 1000 Kč. V praxi to znamená, že pokud je hodnota vyšší než 1000 korun, tak v hlavním městě dané země je síla koruny vyšší než v tuzemsku, tudíž si toho můžeme dovolit více. Pokud je číslo naopak nižší než 1000 Kč, v daném místě je dráž a Češi a Češky si zde musí připlatit.

13. dubna 2023 13:00 Čas čtení 0:13 KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení

Například v polské Varšavě tisícikoruna odpovídá 1248 korunám. To znamená, že si zde obyvatelé Česka mohou dovolit za 1000 korun pořídit tolik zboží a služeb jako v Praze za 1248 korun. Jinými slovy, v Polsku „zbohatnou“ o 248 korun.

Jak jsme to počítali? 

Sílu koruny v konkrétních hlavních městech Evropy jsme vypočítali na základě cen zboží a služeb se zohledněním kurzů místních měn. Při výpočtech jsme použili data projektu Numbeo (stav k dubnu 2023). Jedná se o největší databázi životních nákladů, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách. Naše data v infografikách zároveň zohledňují aktuální měnové kurzy. Částky jsme uvedli v českých korunách.

Nejlevněji je v Kosovu, občanka ti postačí v Rumunsku

Pokud se zaměříme na konkrétní hlavní města Evropy, aktuálně je nejlevněji na východě od Česka. Například v Prištině v Kosovu (2186 korun) a v ukrajinském Kyjevě (2031 korun) se peněženka občanů ČR zdvojnásobí oproti tomu, na co jsou zvyklí v Praze. Cenově výhodnou destinací je také moldavský Kišiněv, kde si za 1000 korun koupíš zboží a služby v hodnotě 1921 korun. 

13. dubna 2023 11:00 Čas čtení 6:42 Nejlevnější letenky do exotiky: Odleť na Maledivy za 9500 korun již tento víkend Nejlevnější letenky do exotiky: Odleť na Maledivy za 9500 korun již tento víkend

Pro ty, kteří plánují zahraniční výjezd se studentským programem Erasmus a šetří každou korunu, jsou nejdostupnější hlavní města Bosny a Hercegoviny (1852 Kč), Černé Hory (1672 Kč) a Albánie (1580 Kč). Pokud se omezíme na země Evropské unie, kde ti na vycestování postačí občanský průkaz, za českou měnu si toho nejvíce koupíš v rumunské Bukurešti. Hodnota běžné tisícikoruny se zde totiž pohybuje okolo 1488 korun.

Kde jsou životní náklady podobné jako v Česku?

Podobné ceny, na jaké jsme zvyklí z pražské metropole, se aktuálně nachází v hlavních městech Španělska (1089 korun), Andorry (1031 korun) a Portugalska (1030 korun). V těchto třech státech Evropy je levněji jen o pár korun. Zhruba o 7 korun si připlatíš v rakouské Vídni. Podobné množství zboží a služeb, za které v Praze běžně zaplatíš tisícovku, zde stojí 993 korun. 

24. února 2023 11:00 Čas čtení 4:28 Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji?

Dobrou zprávou je, že v těchto zmíněných destinacích můžeš zažít i studium skrz Erasmus. Svůj běžný rozpočet tak nemusíš navyšovat, neboť si zde vystačíš i s průměrnou českou výplatou. Ta v roce 2023 činí 40 324 Kč na měsíc

Hlouběji do kapsy sáhneš hlavně na severu

A ve kterých státech Evropy si naopak za zboží a služby připlatíš? Šampionem drahoty je švýcarský Bern, kde si za 1000 korun koupíš zboží v hodnotě pouhých 573 korun. Peněženka se ti obdobně smrskne téměř o polovinu také v hlavních městech Velké Británie (605 korun), Irska (639 korun) a Lichtenštejnska (663 korun). 

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Pokud pátráš po tom, ve kterých zemích Evropy se ti studentský život prodraží, tak z těch typičtějších destinací je to Kodaň v Dánsku (693 korun) a Paříž ve Francii (737 korun). 

V Refresheru tě pravidelně informujeme o životních nákladech po světě. V předchozím článku jsme zkoumali výdajev oblíbených destinacích pro digitální nomády, kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život. V jiném textu jsme se podívali na náklady na dovolenou v exotických zemích, jako jsou Maledivy, Dominikánská republika nebo Tenerife. V obou přehledech jsme porovnávali ceníky za pronájem bytu, internetové připojení, benzin nebo pivo.

Jak se vyvíjí koruna?

Síla koruny se skládá nejen z místních nákladů na životní podmínky, ale také z vývoje kurzu české měny vůči hlavním světovým měnám. Co ale ovlivňuje její pohyb? Podle Tomáše Volfa, analytika společnosti Citfin, je nejpodstatnějším faktorem rozhodnutí centrální banky o sazbách. „Pokud ČNB reaguje na vysokou inflaci zvyšováním sazeb, koruna posiluje, protože vyšší sazby znamenají vyšší úrok, a tedy vyšší výnos z její držby. Po koruně tak roste poptávka a její cena roste. Při snižování úroků koruna oslabuje,“ vysvětluje pro Refresher.

21. března 2023 8:30 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Koruna, peso nebo kwanza. Poznáš, jakými měnami se platí po světě? KVÍZ: Koruna, peso nebo kwanza. Poznáš, jakými měnami se platí po světě?

V případě posílení české koruny je především přesvědčení, že letos sazby na koruně nepůjdou dolů. „Spekulace na další zvýšení oživil guvernér ČNB Aleš Michl na tiskové konferenci na posledním zasedání bankovní rady, kdy upozornil, že by sazby mohly jít ještě nahoru,“ přibližuje Volf. Dodává, že i když se tento scénář jeví jako velmi teoretický, nelze ho úplně vyloučit. „Jeho slova můžeme spíše číst jako ujištění, že sazby hned tak dolů nepůjdou,“ dodává analytik.

Z hlediska kurzu si mohou Češi a Češky aktuálně více dopřát například ve Velké Británii. Zatímco britská libra se loni v dubnu obchodovala za přibližně 29,4 koruny, nyní jde o přibližně 26,4 koruny. Mimo Evropu pak dochází k oslabování turecké liry. Ta za poslední rok oslabila o více než 30 % právě z důvodu snižování úrokových sazeb. „Situace v Turecku je velmi specifická a bohužel lira doplácí na politické ambice R. T. Erdogana a jeho přímé ovlivňování tamní centrální banky,“ říká Volf. 

30. března 2023 8:30 Čas čtení 4:18 Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život?

Nyní je domácí koruna velmi silná a další mírné posílení ke 23korunové hladině se podle analytika z Citfin nedá vyloučit. V následujícím půl roce však počítá s jejím oslabením až k hranici 24 korun za euro. „Koncem roku by mělo být jasné, zda a kdy ČNB začne snižovat sazby. Snížení inflace bude vyvolávat očekávání nižších sazeb a to bude moment, kdy koruna bude trvaleji slábnout,“ dodává Volf na závěr. 

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse