Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta ČTK TASR
18. dubna 2023 11:07
Čas čtení 1:52

Lidé po celém Česku si připomenou oběti holokaustu veřejným čtením jejich jmen

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidé po celém Česku si připomenou oběti holokaustu veřejným čtením jejich jmen
Zdroj: ČTK

Čtení jmen obětí holokaustu proběhne na více než dvaceti místech u nás.

Ve 24 českých a moravských městech zazní dnes odpoledne jména dětí, žen a mužů, které nacistický režim za druhé světové války připravil o život. Veřejné čtení jmen, které začne shodně ve 14:00, je součástí letošního dne vzpomínky na oběti holokaustu Jom ha-šoa. Informace najdou zájemci na webu pořádající Terezínské iniciativy. Informuje o tom ČTK.

V Terezíně studenti během doprovodného programu zahrají příběhy čtyř rodin z Vysokého Mýta, které prošly terezínským ghettem. V Praze se budou číst jména obětí holokaustu na náměstí Jiřího z Poděbrad, v Brně na Moravském náměstí před Místodržitelským palácem, v Olomouci na Horním náměstí. Další města najdeš v tabulce níže.

22. listopadu 2022 17:08 Čas čtení 1:24 Přežila holokaust a nechce, aby se historie opakovala. Osmadevadesátiletá Lily Ebert je hvězdou TikToku Přežila holokaust a nechce, aby se historie opakovala. Osmadevadesátiletá Lily Ebert je hvězdou TikToku
MěstoMísto
BechyněMuzeum turistiky – bývalá synagoga, Široká 4
Blatnáu kašny na náměstí (před bývalou modlitebnou – nyní služebna policie ČR)
BrnoMoravské náměstí před Místodržitelským palácem
Havlíčkův BrodHavlíčkovo náměstí
Choceňnádvoří choceňského zámku
Karlovy Varypřed Hlavní poštou na třídě T. G. Masaryka
Klatovyu pomníku obětem holocaustu (na souběhu ulic Randova a Denisova)
KolínKarlovo náměstí
Kutná Horapřed Knihovnou Kutná Hora, ul. Na Náměti 416
Liberecnám. Dr. E. Beneše
Luhačoviceprostranství městského domu Elektra
Mělníkpark mezi chrámem sv. Petra a Pavla a ZUŠ Mělník
Náměšť nad OslavouMasarykovo náměstí
Nymburkna rohu Tyršovy ulice a Eliščiny třídy, u prvních nymburských Stolpersteinů
OlomoucHorní náměstí
PlzeňSmetanovy sady, U Branky
Poděbradypamátník obětem holocaustu v Husově ulici před evangelickým kostelem
Prahanáměstí Jiřího z Poděbrad
Prostějov náměstí T. G. Masaryka v prostoru před muzeem
Kosova Horasynagoga Kosova Hora
Sušicenáměstí Svobody
TepliceMírové náměstí
Ústí nad Labempiazzetta před Hraničářem

Ústí nad Orlicí 

Městská knihovna Ústí nad Orlicí

Veřejné připomínky se zúčastní pamětníci, pozůstalí po obětech, velvyslanci několika států, zástupci židovských a romských organizací či někteří politici. Do čtení se každoročně zapojují školáci i dospělí, jimž památka obětí holocaustu není lhostejná.

Den památky obětí holokaustu a hrdinství – hebrejsky Jom ha-šoa ve ha-gvura – připadá v židovském kalendáři na 27. den měsíce nisanu. Je to zhruba týden po Velikonocích. Odkazuje na povstání vězňů varšavského ghetta 19. dubna 1943 a jejich hrdinství. Připomíná šest milionů obětí holokaustu.

Den se začal připomínat hned po válce v izraelských kibucech, které založili ti, již pobyt v ghettech a koncentračních táborech přežili. Lidé se scházeli vždy 19. dubna. Od 50. let se vzpomínková akce rozšířila po celé zemi, stát Izrael den uznal jako oficiální svátek.

12. února 2023 14:22 Čas čtení 0:42 Na dům Anny Frank někdo promítal konspirační video popírající holocaust Na dům Anny Frank někdo promítal konspirační video popírající holocaust

Den památky obětí holokaustu se slaví i v Izraeli. Letos se zaměřuje na povstání ve varšavském ghettu před osmdesáti lety. „Jsme jeden národ a jedním národem zůstaneme, spojují nás nejen bolestné dějiny, ale také naše společná, nadějí naplněná budoucnost a osud,“ cituje TASR izraelského prezidenta. Isaac Herzog svými slovy poukazoval na násilné potyčky v zemi kvůli plánovaným reformám justičního systému z posledních měsíců.

Plány na justiční reformy jsou v současnosti zmraženy a probíhají pokusy zprostředkovat a vyjednat kompromisní řešení, i když zatím nepřinesly průlom.

Domů
Sdílet
Diskuse