Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. dubna 2023 9:00
Čas čtení 2:17

Potravinová sbírka se koná už tuto sobotu: Jak a kde můžeš přispět?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Potravinová sbírka se koná už tuto sobotu: Jak a kde můžeš přispět?
Zdroj: Sbírka potravin/propagační materiály

Tradiční potravinová sbírka se blíží. Jarní kolo letošního roku proběhne v sobotu 22. dubna.

Jde o jednu z nejznámějších charitativních akcí a den solidarity, kdy každý může přispět tím nejjednodušším způsobem – darováním trvanlivých potravin a drogistického zboží těm, kteří to nejvíce potřebují. Jejich počet vzrostl i kvůli vysoké inflaci a zdražování. 

Že osud lidí v nouzi není Čechům a Češkám lhostejný, ukázalo i loňské podzimní kolo potravinové sbírky, která vynesla 520 tun zboží. Z toho bylo přesně 468 tun potravin, z nichž se dá připravit až 936 000 porcí jídla. Společně s online sbírkou vynesla podzimní potravinová sbírka 584 tun zboží pro potřebné. Jestli se chceš letos do pomoci zapojit i ty, přinášíme ti souhrn nejpodstatnějších informací a návod, jak na to.

Kde můžu nakoupit? A co když nemůžu fyzicky do obchodu?

Do Sbírky potravin jsou zapojeny vybrané prodejny obchodních řetězců Albert, Billa, COOP, dm-drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, PENNY, ROSSMANN, Tesco. Nejjednodušším způsobem je najít si, kterou prodejnu zapojenou do sbírky máš nejblíže, a právě do ní vyrazit. Pomůže ti tahle oficiální mapa.

Jestli zrovna nemáš čas vyrazit do obchodu, nevadí. Pomoci dobré věci můžeš i odkudkoliv. Do sbírky jsou totiž zapojené i online obchody Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco. Tyto platformy nabízejí nákup speciálních balíčků různé hodnoty, které můžeš přidat ke svému nákupu. 

5. března 2023 6:00 Čas čtení 4:47 „Nemám na to koupit zeleninu nebo maso.“ Byli jsme se podívat, jak se plní potravinové banky „Nemám na to koupit zeleninu nebo maso.“ Byli jsme se podívat, jak se plní potravinové banky

Jak celý proces funguje a kam potraviny putují?

Není to vůbec nic složitého. V obchodě, který je do Sbírky potravin zapojený, můžeš přispět od 8 do 18 hodin. Ke svému nákupu přihodíš potraviny, které chceš darovat, případně uděláš samostatný nákup jen do sbírky. Nákup zaplatíš a potraviny určené do sbírky za pokladnami daruješ dobrovolníkům. Poznáš je snadno podle zelené zástěry s logem sbírky.

Sbírka potravin
Zdroj: Sbírka potravin

Dobrovolníci tyto potraviny naskládají do krabic, které budou následně převezeny do potravinových bank. Tam se roztřídí, zkontrolují a připraví pro odběratelské neziskové organizace. Ty je následně rozdají potřebným klientům. 

Jaké potraviny ideálně nakoupit?

Nejvíce pomůžeš nákupem základních trvanlivých potravin a drogerie. Těchto produktů je v potravinových bankách stále nedostatek. Konkrétně budou banky nejvíce vděčné za konzervy, dětskou výživu, polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní či dětskou drogerii. 

Na konkrétní potraviny se můžeš podívat v ukázkovém nákupním seznamu:

Národní potravinová sbírka
Zdroj: Národní potravinová sbírka

Komu sbírka pomáhá?

Potraviny a drogerie putují prostřednictvím regionálních potravinových bank přímo do odběratelských neziskových organizací, které pomáhají třeba opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením. V loňském roce pomohly potravinové banky prostřednictvím 1368 neziskových organizací více než tři sta tisícům potřebným. Cesta darovaných potravin je krátká a darující pomáhají většinou přímo ve svém regionu.

Sbírku potravin podporuje organizace Charita Česká republika, Naděje, Armáda spásy, Člověk v tísni nebo Slezská diakonie. 

„Paní Jana využila potravinové pomoci z rodinných důvodů, kdy její dcera byla hospitalizována se závažnými zdravotními komplikacemi. Zůstala po ní nezaopatřená jedenáctiměsíční holčička. Babička Jana se obrátila na Odbor sociálních služeb o pomoc. Dostala předběžným opatřením vnučku do své péče a byla doporučena pro příjem potravinové pomoci do Diecézní charity Plzeň. Potravinová pomoc z potravinové banky jí pomohla překlenout období, ve kterém probíhalo vyřízení dávek státní sociální podpory,“popisuje například Charita ČR příběh jedné ze žen, které pomáhá.

Kdo sbírku organizuje a kdo přispívá?

Potravinovou sbírku organizují potravinové banky v jednotlivých krajích a Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti. Sbírka potravin je realizována pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Evropské federace potravinových bank. Do sbírky se zapojují veřejně známé tváře a politici a političky napříč politickým spektrem. 

Domů
Sdílet
Diskuse