Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
20. dubna 2023 v 18:25
Čas čtení 1:29

Video: Demonstranti v Paříži vtrhli do budovy provozovatele burzy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Demonstranti v Paříži vtrhli do budovy provozovatele burzy
Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus

Několik stovek demonstrantů vtrhlo ve čtvrtek nakrátko do kanceláří provozovatele burzy Euronext v pařížské obchodní čtvrti La Défense.

Protest byl součástí rozsáhlejších demonstrací proti reformě důchodového systému a demonstranti žádali, aby důchody financovaly velké společnosti. TASR o tom informuje podle zprávy agentury Reuters.

„Říkají nám, že na financování důchodů nejsou peníze,“ řekl Fabien Villedieu z odborového svazu Sud-Rail. Podle jeho slov však „není třeba získat peníze z kapes zaměstnanců“, protože nějaké jsou také „v kapsách miliardářů“.

Skupina demonstrantů obsadila vestibul Euronextu a skandovala hesla populární mezi demonstranty proti důchodové reformě, jako například: „Jsme tady, jsme tady, i když to (prezident) Macron nechce, jsme tady“ či „Macrone, odstup!“


Reuters připomíná, že obdobný protest se v pondělí odehrál i v pařížských kancelářích investiční společnosti Blackrock.

Dvě třetiny Francouzů jsou proti


Francouzský prezident Emmanuel Macron podepsal v sobotu zákon o zmíněné důchodové reformě, kvůli kterému ve Francii probíhaly již tři měsíce rozsáhlé protesty. Nespokojení odboráři prezidenta do poslední chvíle vyzývali, aby nepodepisoval tuto legislativu, kterou se zvyšuje věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let.


Podle průzkumů veřejného mínění jsou až dvě třetiny Francouzů proti tomu, aby museli pracovat o dva roky déle. Macron však reformu dlouhodobě označoval za nezbytnou k tomu, aby francouzský důchodový systém neupadl v příštích letech do velkého deficitu.


Macron a jeho vláda také avizovali, že se chtějí nyní již posunout dál a řešit problémy týkající se pracovních podmínek, práva, vzdělávání či zdravotnictví. Demonstranti pokračující v protestech proti důchodové reformě však podle Reuters dávají jasně najevo, že pro ně se tato otázka ještě neuzavřela.

20. dubna 2023 v 17:44 Čas čtení 0:16 Řidiči a řidičky, pozor, tady se bude měřit rychlost. Podívej se na přehlednou tabulku Řidiči a řidičky, pozor, tady se bude měřit rychlost. Podívej se na přehlednou tabulku


„Budeme pokračovat až do stažení (důchodového zákona),“ vykřikovali ve čtvrtek i na náměstí v pařížské čtvrti La Défense, nesouce transparent s nápisem „Ne důchodové reformě“.


Samotný Macron čelil protestům ve středu – na své vůbec první cestě po podepsání zákona o důchodové reformě. Obyvatelé města Sélestat v regionu Alsasko ho vypískali.

Podobná situace se zopakovala i ve čtvrtek, při jeho druhém veřejném vystoupení od podepsání tohoto zákona. V tomto případě navštívil školu ve městě Ganges na jihu země. I tam se setkal se stovkami demonstrantů proti nepopulární reformě, kteří skandovali jen několik metrů od něj. „Jsou zde lidé, kteří jsou spokojeni, i lidé, kteří spokojeni nejsou,“ řekl Macron k protestům.

Domů
Sdílet
Diskuse