Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
25. dubna 2023 16:00
Čas čtení 1:05

Japonsko bude nucenou účast na náboženských aktivitách klasifikovat jako zneužívání dětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Japonsko bude nucenou účast na náboženských aktivitách klasifikovat jako zneužívání dětí
Zdroj: Getty Images/Koichi Kamoshida

Zákon stanoví čtyři druhy zneužívání: fyzické, sexuální, zanedbávání a psychické.

Japonské ministerstvo zdravotnictví připravuje nové pokyny. Podle nich bude jakékoli jednání členů náboženských skupin, kteří vyhrožují svým dětem nebo je nutí k účasti na náboženských aktivitách, klasifikováno jako zneužívání. Napsal o tom server The Straits Times.

18. dubna 2023 6:00 Čas čtení 16:48 Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“ Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“

Problematické náboženské skupiny

Server se odvolává na japonský deník Yomiuri Shimbun, podle jehož zdrojů chystá tamní ministerstvo zdravotnictví, práce a sociálních věcí návrhy pokynů, které mají jednotlivým japonským samosprávám pomoci řešit problémy se zneužíváním dětí. Ty se objevily v souvislosti s náboženskými skupinami, jako je Církev sjednocení, oficiálně známá jako Federace rodin za světový mír a sjednocení.

Tato kontroverzní církev na sebe nejvíce upozornila v roce 2022 poté, co byl bývalý premiér Šinzó Abe smrtelně postřelen mužem, který měl vůči této náboženské skupině dlouhodobou zášť.

22. dubna 2023 17:41 Čas čtení 0:36 VIDEO: V Japonsku se opět pořádá „sumo plačících dětí“. Podívej se, jak vypadá VIDEO: V Japonsku se opět pořádá „sumo plačících dětí“. Podívej se, jak vypadá

Podle zdrojů budou mít zamýšlené pokyny formu otázek a odpovědí a budou specifikovat, jaké činy vůči dětem spadají do kategorií zneužívání, jak je stanoveno v zákoně o prevenci zneužívání dětí. Zákon stanoví čtyři druhy zneužívání: fyzické, sexuální, zanedbávání a psychické.

Například za psychické týrání bude považováno vyvolávání strachu v dětech vyhrožováním, že pokud se nebudou účastnit náboženských aktivit, přijdou do pekla. Jako zanedbávání se bude brát zakazování interakce s jinými dětmi rozdílného náboženského přesvědčení. Zanedbáváním bude rovněž to, pokud dítě nebude žít v odpovídajícím bydlení kvůli tomu, že jeho rodiče poskytují velké finanční dary církvi. 

14. dubna 2023 12:46 Čas čtení 1:04 Zjevila se ti Panna Marie? Své služby nově nabízí speciální centrum ve Vatikánu Zjevila se ti Panna Marie? Své služby nově nabízí speciální centrum ve Vatikánu

Pro dětská poradenská centra už pokyny, jak reagovat na zneužívání, existují. Je to ale poprvé, kdy budou vytvořeny pokyny speciálně pro děti vyznavačů náboženství. Děti starší osmnácti let, které nemají nárok na ochranu ze strany dětských poradenských center, by měly místní samosprávy namísto toho odkázat na centra právní pomoci, úřady sociální péče a další poradenská zařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse