Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. dubna 2023 v 12:49
Čas čtení 1:05

Zemřel herec a dramatik Ivan Vyskočil

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel herec a dramatik Ivan Vyskočil
Zdroj: Česká televize

Zemřel Ivan Vyskočil. Autor divadelních a rozhlasových her, spisovatel, herec a spoluzakladatel Divadla Na Zábradlí se dožil 94 let.

Ivan Vyskočil patřil ke klíčovým postavám poválečného českého divadla. 


V letech 1948–1952 vystudoval herectví a režii na dramatické konzervatoři, později Divadelní fakultě AMU. Ve studiích pokračoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde se věnoval psychologii, pedagogice a filozofii. Psychologii poté v letech 1957–1959 vyučoval na DAMU.

Byl propagátorem divadla malých forem 

Patřil k iniciátorům tzv. malých scén či jinými slovy divadel malých forem, která byla v Československu zakládána jako alternativa k oficiálnímu divadlu. Většinou se zde hrály autorské hry proložené písničkami, s častými humornými prvky. Jeho působení mělo nejvýraznější podíl na tzv. druhé divadelní reformě. Společně s Jiřím Suchým vytvořili koncept tzv. text-appealů, které pak od roku 1957 uváděli v pražské Redutě. Inspiroval mnoho dalších tvůrců, mezi nimi například Václava Havla, Petra Lébla nebo Jaroslava Duška.


V roce 1958 spolu s Helenou Philippovou a Vladimírem Vodičkou založili Divadlo Na Zábradlí, kde působil jako režisér, dramatik a herec. Po odchodu z Divadla Na Zábradlí se v roce 1963 vrátil do Reduty, kde založil Nedivadlo. Od šedesátých let také publikoval své texty a spolupracoval s Československým rozhlasem jako autor a moderátor, kde vysílal své rozhlasové hry.

Po roce 1968 čelil cenzuře

Po roce 1968 musel Redutu opustit, jeho díla byla cenzurována nebo nesměla vycházet vůbec. Od roku 1971 vyučoval herectví v Lidové škole umění v Josefské ulici v rámci kurzů pro pracující.


Po roce 1989 mohla jeho díla opět vycházet, některá byla převedena do televizní podoby, například filmový muzikál Kdyby tisíc klarinetů. V roce 1992 založil katedru autorské tvorby a pedagogiky na DAMU (KATaP) a až do roku 2003 ji vedl. Na katedře stále vyučoval, byl členem akademického senátu DAMU, umělecké rady AMU a umělecké rady DAMU.

Domů
Sdílet
Diskuse