Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. května 2023 15:19
Čas čtení 1:31

Kanoisté z Ruska a Běloruska mohou startovat. Ale jen ti, kteří nepodporují válku na Ukrajině

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Kanoisté z Ruska a Běloruska mohou startovat. Ale jen ti, kteří nepodporují válku na Ukrajině
Zdroj: Unsplash/Debby Hudson

V prohlášení, které představenstvo Mezinárodní kanoistické federace (ICF) vydalo v sobotu, stojí, že ruští a běloruští sportovci budou moci závodit jako neutrální sportovci, pokud „nepodporují akce svých států na Ukrajině“.

O povolení startovat na kanoistických akcích budou muset sportovci z Ruska a Běloruska požádat federaci, jejíž nezávislý panel posoudí, jestli dotyční opravdu nesympatizují s Putinovou válkou. 

„Časový rozvrh pro jejich zařazení do soutěže bude stanoven poté, co tato nezávislá komise stanoví pravidla a předpisy požadované pro posouzení způsobilosti sportovce, a po potvrzení antidopingových postupů Mezinárodní testovací agenturou (ITA),“ dodala federace.

1. května 2023 8:44 Čas čtení 1:18 Pastrňák a spol. na mistrovství světa? Boston nečekaně vypadl v prvním kole play-off s Floridou Pastrňák a spol. na mistrovství světa? Boston nečekaně vypadl v prvním kole play-off s Floridou

„Zákaz“ platí dál

I když přijde jisté uvolnění v možnosti závodit, kanoistická federace dodává, že bude platit jen za jistých podmínek. Organizátoři se totiž obávají o bezpečnost svých akcí – a to jak pro fanoušky, tak pro sportovce samotné. 

„Rada federace zachová zákaz pro všechny ruské a běloruské kanoistické funkcionáře. Činovníci nebudou moci sedět v žádné oficiální funkci nebo na našich akcích. Rozhodnutí ICF demonstruje odhodlání prosazovat zásady sportu a zároveň odsuzuje kroky ruské a běloruské vlády na Ukrajině. Federace bude i nadále pracovat na podpoře kanoistiky na Ukrajině a zároveň bude chtít zajistit respektování autonomie sportu,“ dodala federace.

1. května 2023 9:11 Čas čtení 0:15 Kvíz: České sportovní hlášky. Kdo „zkusil Šůšn“ a komu nesouhlasila částka? Kvíz: České sportovní hlášky. Kdo „zkusil Šůšn“ a komu nesouhlasila částka?

Mezinárodní olympijská federace podpořila start Rusů a Bělorusů

Vstřícný krok vůči ruským a běloruským sportovcům dělá kanoistická federace poté, co Mezinárodní olympijský výbor doporučil, aby ruští a běloruští sportovci mohli soutěžit jako neutrální sportovci i na olympiádě v Paříži příští rok. To se ale nelíbilo hned několika mezinárodním federacím, které pohrozily bojkotem her. 

„V této souvislosti také Výkonná rada olympijského výboru vyjádřila své znepokojení nad nedávnými vládními hrozbami bojkotu a prohlášeními o omezení přístupu sportovců na mezinárodní sportovní soutěže, ve kterých mohou soutěžit individuální neutrální sportovci s ruským nebo běloruským pasem,“uvedla Asociace mezinárodního olympijského výboru.

„Jakékoli vládní výzvy k bojkotu představují přímý zásah do autonomie sportu a představují jasnou politizaci sportu. Ty pouze přispějí k izolaci olympijského výboru od celosvětové sportovní komunity a budou přímo ovlivňovat sny a touhy sportovců,“ dodala.

Taktéž uvedla, že války se dějí na celém světě. „Téměř ve všech hrách jsme viděli, jak mezi sebou sportovci soutěží, přestože jejich národy jsou ve válce nebo konfliktu. V současnosti po celém světě probíhá 70 ozbrojených konfliktů, válek nebo krizí, včetně situace na Blízkém východě, v Africe a na jižním Kavkaze. Olympijský výbor v regionech zasažených těmito ozbrojenými konflikty a válkami se řídí principy Olympijské charty. Nežádají o vyloučení sportovců z druhé strany v ozbrojeném konfliktu nebo válce a umožňují svým sportovcům bez omezení závodit v mezinárodních sportovních soutěžích,“odpověděl výbor.

Domů
Sdílet
Diskuse