Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
5. května 2023 15:34
Čas čtení 1:45

Zruší se nižší růst důchodů? Hnutí ANO a senátoři se obrací na Ústavní soud

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Zruší se nižší růst důchodů? Hnutí ANO a senátoři se obrací na Ústavní soud
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Novelu o zkrácení červnové valorizace penzí napadla už ve čtvrtek u Ústavního soudu skupina senátorů, o den později se k ní přidalo hnutí ANO.

Průměrná měsíční penze podle aktuální novely vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel. Opoziční hnutí ANO je ale proti. Svůj nesouhlas vyjádřilo tím, že v pátek podalo k Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení krácení valorizace penzí, který podepsalo všech 71 poslanců ANO. Do podatelny soudu jej přinesl právní zástupce hnutí, advokát David Rašovský. Informuje o tom ČTK.

K Ústavnímu soudu ho hnutí ovšem doručilo až jako druhé – podobný návrh totiž napadla už ve čtvrtek také skupina senátorů. Za senátory tentokrát jednal Michael Canov (SLK) z klubu Starostů a nezávislých. ANO proto nejspíše bude v roli vedlejšího účastníka řízení.

Podle mluvčí ÚS Kamila Abbasiho navrhl Senát zrušit celou novelu. Hnutí ANO chce zrušit buď její části, nebo pak celý předpis.

5. května 2023 13:57 Čas čtení 0:37 Foto: Na slavném dokonalém trávníku se objevil obří penis, míří na korunovační večírek Karla III. Foto: Na slavném dokonalém trávníku se objevil obří penis, míří na korunovační večírek Karla III.

Protiústavnost je v zakázané retroaktivitě, míní Schillerová

Odpůrci snížení valorizace penzí mluví o ožebračování nebo okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun. Jsou zároveň přesvědčeni, že je retroaktivní a v době, kdy byla schválena, upravovala navýšení důchodů, které v té době již vyplývalo ze zákona. Nelíbí se jim také způsob parlamentního schvalování zákona. Ve stavu legislativní nouze totiž proběhl zkráceně. 

Alena Schillerová
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Protiústavnost jasně spatřujeme v nepřípustné a zakázané retroaktivitě, v jednorázové úpravě valorizačního mechanismu, ke které došlo až poté, co vznikl na vyplacení zákonný nárok. Tudíž bylo jednoznačně narušeno i legitimní očekávání a ústavní princip právní jistoty,“ uvedla v pátek na tiskové konferenci předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Nárok podle ní vznikl na konci ledna 2023. Sněmovna novelu schválila v březnu.

5. května 2023 10:45 Čas čtení 0:49 Video: Pražští hasiči zasahovali u hořícího elektroauta. Do náročného zásahu a převozu se zapojilo pět hasičských stanic i chemici Video: Pražští hasiči zasahovali u hořícího elektroauta. Do náročného zásahu a převozu se zapojilo pět hasičských stanic i chemici

ANO podle Schillerové o dřívějším podání skupiny senátorů nemá informace. „Kdyby to tak bylo a Senát byl rychlejší než my, tak se mírně mění procesní postavení, protože Ústavní soud je v tom poměrně rigidní, konzervativní a jakékoli další podání pak označuje jako vedlejšího účastníka,“ řekl předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). „Ale obsah se projedná naprosto stejně,“ dodal.

Jurečka se na obhajobu už chystá

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) to ale odmítl. Znění zákona podle něj jasně říkalo, že vláda musí stanovit zvýšení důchodů v nařízení nejpozději do 23. března. Vláda navíc dlouhodobě uvádí, že snížení valorizace je nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát by tím jen za letošek měl údajně ušetřit 19,4 miliardy korun. 

Jurečka tento týden uvedl, že si už několik týdnů připravuje případnou obhajobu postupu vlády k ÚS. Vláda se také chystá v polovině května představit základní obrysy chystané důchodové reformy. Počítá se s pozdějším odchodem do důchodu podle doby dožití, dřívější penzí pro náročné profese, mírnějšími valorizacemi či větším krácením penze za předčasný důchod. Návrhy ostatně ministr již nastínil prezidentovi Petru Pavlovi na úterním jednání

Domů
Sdílet
Diskuse