Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
2. května 2023 17:16
Čas čtení 1:03

Jurečka: Penze potrvá 21,5 roku, věk odchodu nebude u všech stejný

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Jurečka: Penze potrvá 21,5 roku, věk odchodu nebude u všech stejný
Zdroj: Úřad vlády ČR

Základní obrysy chystané důchodové reformy by měla vláda představit veřejnosti v polovině května.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na úterním jednání nastínil prezidentovi Petru Pavlovi návrhy a princip chystané důchodové reformy.

Jurečka po schůzi řekl médiím, že jeho zájem o problematiku penzí vítá. Naznačil také, jak by návrhy na chystanou reformu mohly vypadat. Penzijní věk by neměl být v budoucnu stejný pro všechny. Roli pro nástup do důchodu má hrát vývoj délky života, věk nástupu do práce i její náročnost a doba placení odvodů. Starobní penze v Česku by měla potrvat průměrně 21,5 roku.

„Chci, abychom nastavili objektivní princip, kdy je hranice odchodu do důchodu spjata s vývojem doby dožití. Je pro nás důležité, abychom zakotvili princip, který funguje dnes. Průměrná doba pobírání starobního důchodu je 21,5 roku. To bychom chtěli, aby bylo zajistitelné i do budoucna,“ řekl Jurečka.

O důchodové reformě se bude jednat v půlce května

Věk odchodu do důchodu má podle Jurečky reagovat na to, jakým způsobem jedinec strávil svůj produktivní věk, v jaké profesi, jak dlouho studoval, kdy na trh práce přišel. Lidé v náročných profesích by údajně měli mít možnost jít do důchodu dřív až o pět let bez krácení částky a ostatní nejvýš o tři roky s výraznějším snížením částky než dnes.

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

Zda by měl dobu 21,5 roku upravit zákon, ministr neupřesnil. „Hledáme cestu, jak parametr stanovit objektivně,“ uvedl Jurečka. Podle něj lidé budou znát svůj termín nástupu do penze s dostatečným předstihem.

Ministr v úterý neupřesnil ani datum představení návrhů změn penzí nebo konsolidačního balíčku k ozdravení financí. O chystaných úpravách by ale mohla tripartita jednat v pondělí 15. května. V podobném období by je měla i představit veřejnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse