Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
6. května 2023 8:34
Čas čtení 1:13

Korunovace Karla III.: Toto jsou detaily slavnostního obřadu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Korunovace Karla III.: Toto jsou detaily slavnostního obřadu
Zdroj: TASR/AP

Církevního obřadu se zúčastní přes 2000 hostů včetně českého prezidenta Patra Pavla.

Už v 11:00 místního času začne ve Westminsterském opatství v Londýně korunovace nového britského krále Karla III. a jeho manželky Camilly. V Česku bude tehdy přesně poledne. Tradiční proces, který potrvá přibližně dvě hodiny, se na stejném místě děje již od roku 1066. Karel se stane 40. britským panovníkem. Informuje o tom TASR.

5. května 2023 9:56 Čas čtení 0:31 Prezident Pavel se ženou odletěli na korunovaci krále Karla III. běžnou linkou Prezident Pavel se ženou odletěli na korunovaci krále Karla III. běžnou linkou

Církevnímu obřadu bude předcházet průvod, který začne před Buckinghamským palácem a skončí před západními dveřmi Westminsterského opatství. Obřad ve Westminsterském opatství povede anglikánský canterburský arcibiskup Justin Welby a bude sestávat z pěti částí – představení krále, složení přísahy, pomazání, investitury a nasazení koruny, intronizace a přijímání slibů věrnosti.

KAROL III.
Zdroj: TASR/AP

Vůbec poprvé vyzve arcibiskup ke složení slibu věrnosti králi všechny Brity a Britky sledující korunovaci v televizi, rozhlase či prostřednictvím online přenosu. Po složení přísahy bude na menší a jednodušší ceremonii korunována královna manželka Camilla.


Po skončení církevního obřadu se král s královnou vydají ve větším doprovodu, ve kterém bude i přibližně 4000 příslušníků ozbrojených sil, zpět do Buckinghamského paláce. Na závěr korunovace král s královnou a dalšími členy královské rodiny pozdraví z balkonu Buckinghamského paláce veřejnost na bulváru The Mall a prohlédnou si slavnostní přelet více než 60 vojenských letadel.


Karlova korunovace bude menší a méně pompézní než korunovace jeho matky královny Alžběty II. v roce 1953. Církevního obřadu se zúčastní přes 2000 hostů. Zastoupeno bude více než 200 zemí, Česko bude reprezentovat prezident Petr Pavel se svou manželkou.


Britská pohostinství a restaurace budou otevřeny o dvě hodiny déle a mnohé uspořádají akce věnované korunovaci. Druhý den by se měly sejít sousedské či jiné komunity po celé Británii na společném obědě.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Korunovační oslavy budou pokračovat v neděli večer velkolepým korunovačním koncertem na hradě Windsor, kde vystoupí například britská skupina Take That, americká zpěvačka Katy Perry či italský operní zpěvák Andrea Bocelli. Na pondělí byl v Británii vyhlášen státní svátek a bude věnován zvýšení povědomí o práci dobrovolníků.

Karol III.
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse