Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce v rámci projektu Česko si povídá.
Tereza Šnajdrová
9. května 2023 11:44
Čas čtení 1:05

Sjednotí prezident Petr Pavel českou společnost? Hlasuj v anketě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sjednotí prezident Petr Pavel českou společnost? Hlasuj v anketě
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Společnost se v posledních letech rozdělila na (nejméně) dva tábory, které mají na určité věci naprosto protichůdné názory.

Na internetu spolu pak tyto tábory zapáleně diskutují a anonymně se přesvědčují o svých „pravdách“. Vystup z davu, odhoď anonymitu a zapoj se do diskuzní akce Česko si povídá, která propojuje dvojice lidí s opačnými názory. 

9. května 2023 9:33 Čas čtení 0:52 Kolumbijský gangster přezdívaný Harry Potter zdrogoval a unesl dva americké vojáky Kolumbijský gangster přezdívaný Harry Potter zdrogoval a unesl dva americké vojáky

Sjednotí podle tebe prezident Petr Pavel českou společnost? Nebo tomu bude naopak? Poděl se s námi o tvůj názor a zapoj se do diskuzní akce Česko si povídá. Algoritmus na základě odpovědí sestaví dvojice, které spolu budou moci tváří v tvář diskutovat o opačných názorech, bez trollů na internetu, falešných profilů a dalších. 

„Vloni dosáhla průměrná délka diskuzního setkání 119 minut, nejdelší debata trvala dokonce 4,5 hodiny. Netušili jsme, jak celá akce dopadne. Ovšem 88 % účastníků mělo podle závěrečného dotazníku zájem se se svým diskuzním partnerem ještě někdy sejít. A 95 % uvedlo, že by účast v Česko si povídá doporučilo svým přátelům,“ uvedl Lukáš Houdek, manager HateFree Culture.

Smyslem akce není někoho přemluvit, aby změnil svůj názor, ale naučit se naslouchat, pochopit jiný úhel pohledu a respektovat názor někoho jiného. „Vloni diskuze Česko si povídá nepřiměla změnit žádný názor 71 % účastníků. Ti, u nichž k nějakému posunu v postojích došlo, většinou hovořili o rozšíření obzorů a objevení nových souvislostí vyplývajících z rozhovoru. Vysloveně zmínili oblasti inkluze, sociální podpory Romů, směřování ČR na Západ. Celkem 66 % účastníků uznalo, že jejich partner během diskuze řekl něco podnětného, co je přimělo zamyslet se nad tématem z jiného úhlu,“ dodává Česko si povídá.

Za diskuzní akcí Česko si povídá stojí HateFree Culture, vládní kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, kterou realizuje Agentura pro sociální začleňování na Ministerstvu pro místní rozvoj. Přihlásit se do ní můžeš od 8. do 30. května. 

Česko si povídá
Zdroj: se souhlasem Česko si povídá
Domů
Sdílet
Diskuse