Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
10. května 2023 9:31
Čas čtení 1:04

V Británii se narodilo dítě, které má tři DNA. Jak je to možné?

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
V Británii se narodilo dítě, které má tři DNA. Jak je to možné?
Zdroj: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Ve Spojeném království se poprvé narodilo dítě, které vzešlo z DNA tří lidí, většina genetické informace pochází od jeho rodičů a malá část od dárkyně. Tato praxe brání přenosu smrtelné mitochondriální poruchy.

Většina DNA dítěte pochází od jeho rodičů a asi 0,1 % od dárkyně. Třetí DNA má dítě kvůli tomu, aby se zabránilo přenosu nevyléčitelných mitochondriálních chorob, které mohou vést ke smrti novorozence v řádu dní, či dokonce hodin po porodu. Takto narozených dětí existuje na světě sotva pět.

Dítě dostane „zdravé“ mitochondrie od dárkyně

Mitochondrie, které jsou součástí téměř každé buňky, přeměňují živiny v energii a na plod je přenáší pouze matka. Pokud má matka tuto vadu, je jediným řešením léčba dárcovstvím mitochondrií, což je modifikovaná forma asistované reprodukce, která využívá mitochondrie ze zdravého dárcovského vajíčka. Mitochondrie však obsahují vlastní genetickou informaci (DNA), což znamená, že takto počaté děti dědí geny od svých rodičů a část také od dárce. 

Tato darovaná DNA je však účinná pouze pro vytvoření mitochondrií a neovlivňuje další vlastnosti, jako je vzhled, a dítě tedy nemá „třetího rodiče“. Jde o trvalou změnu, která by se předávala z generace na generaci.

4. května 2023 17:46 Čas čtení 2:20 „Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny) „Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny)

Zcela nová technika

Ve Spojeném království zavedli zákony umožňující početí takových dětí až v roce 2015 a průkopníkem této techniky se stal Newcastle. Nový způsob léčby se však neprosadil hned. První dítě se narodilo až v roce 2016, a to v jordánské rodině, která se léčila v USA.

Úřad pro lidské oplodnění a embryologii (HFEA) uvádí, že ke 20. dubnu 2023 se narodilo „méně než pět“ dětí s trojí DNA. Neuvádí přesná čísla, aby zabránil identifikaci rodin.

„Zpráva o tom, že se ve Spojeném království narodilo malé množství dětí s darovanými mitochondriemi, je dalším krokem v tom, co pravděpodobně zůstane pomalým a opatrným procesem posuzování a zpřesňování mitochondriálního dárcovství,“ cituje BBC Sarah Norcross, ředitelku Progress Educational Trust.

Domů
Sdílet
Diskuse