Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. května 2023 v 11:33
Čas čtení 0:50

ČSSZ rozesílá seniorům a seniorkám informace o nové penzi. Od června bude o tisícovku nižší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČSSZ rozesílá seniorům a seniorkám informace o nové penzi. Od června bude o tisícovku nižší
Zdroj: Pixnio/volně k užití

Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Týkat se to bude všech, kterým byl důchod přiznán do konce května.

Měsíční důchod podle aktuální novely vzroste od června o 760 korun na průměrných 20 200 korun. Jedná se ale o tisícovku méně, než původně určovala běžná zákonná pravidla, podle kterých penze měla stoupnout o 1770 korun. Jak informují Novinky.cz, Česká správa sociálního zabezpečení již začala seniorům a seniorkám a dalším příjemcům důchodů rozesílat sdělení o nové penzi.

15. května 2023 v 9:17 Čas čtení 0:49 Počasí: Česko čeká deštivý týden. V těchto šesti krajích hrozí vzestup hladin řek Počasí: Česko čeká deštivý týden. V těchto šesti krajích hrozí vzestup hladin řek

S ohledem na chystané změny, které vláda představila minulý týden, to zřejmě bude poslední mimořádná valorizace. Nový příspěvek platný od června se týká všech, kterým byl důchod přiznán do konce května. Těm ostatním se pak penze mimořádně valorizuje ode dne, k němuž jim byla přiznána. Navýšení je automatické a lidé nemusejí nikde o nic žádat. 

11. května 2023 v 15:47 Čas čtení 1:16 Vládní balíček přehledně: DPH, důchody i dálniční známky. Podívej se, co všechno úspory zahrnují Vládní balíček přehledně: DPH, důchody i dálniční známky. Podívej se, co všechno úspory zahrnují

Kabinet Petra Fialy (ODS) nastínil informace o důchodové reformě ve čtvrtek na tiskové konferenci. Část příjmu ve stáří by si měl člověk podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zajistit ze spoření, na které přispívá stát. Průměrný starobní důchod po roce 2025 naroste za deset let o deset tisíc korun. Důvodem změny valorizačního vzorce je podle vlády snaha snížit rostoucí výdaje na důchody. 

12. května 2023 v 11:00 Čas čtení 6:22 Velký přehled nákladů na domácí mazlíčky: Spočítali jsme, na kolik tě ročně vyjde tvůj pes nebo kočka Velký přehled nákladů na domácí mazlíčky: Spočítali jsme, na kolik tě ročně vyjde tvůj pes nebo kočka

Odpůrci snížení valorizace penzí mluví o ožebračování nebo okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun. Hnutí ANO a senátoři se proto na začátku května obrátili na Ústavní soud. 

Domů
Sdílet
Diskuse