Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
17. května 2023 20:34
Čas čtení 0:51

Mapa klíšťat v nové aplikaci: Podívej se, kde ti budou nejvíc pít krev

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa klíšťat v nové aplikaci: Podívej se, kde ti budou nejvíc pít krev
Zdroj: Pexels

Čeští vědci a vědkyně vyvinuli aplikaci s názvem Klíšťapka, která uživatelům pomůže bránit se proti klíšťatům. Nabízí interaktivní mapu, která v reálném čase zobrazuje riziko napadení klíštětem, a další užitečné funkce.

Klíšťapka obsahuje kromě interaktivní mapy také důležité informace o klíštěti obecném a nabízí i možnou prevenci a návod na první pomoc. „Aplikace je založena na analýze 28 276 klíšťat odchycených v lesích na celém území České republiky v letech 2021 a 2022 a zahrnuje data o druhovém složení porostu, stanovišti, dynamice klíšťat v průběhu roku a počasí,“uvedl vedoucí vědeckého týmu Zdeněk Vacek z České zemědělské univerzity.

Na tomto odkazu nebo v mobilní aplikaci můžeš zadat místo, které se chystáš navštívit. Klíšťapka ti pak na základě statistických dat napíše, zda v dané oblasti hrozí riziko výskytu klíštěte a nebezpečí nákazy lymeskou boreliózou.

„Cílem projektu je vytvoření mobilní aplikace, včetně webové verze, která bude predikovat početnost klíšťat na základě klasifikace lesních porostů, stanoviště a klimatických dat,“uvádí Lesy ČR na svých webových stránkách. Klíšťapka navíc na základě dříve sesbíraných dat dokáže předpovídat i na týdny dopředu.

Klíšťapku vyvinula Česká zemědělská univerzita ve spolupráci s Lesy ČR, Státním zdravotním ústavem, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, Českou lesnickou společností a Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti.

Domů
Sdílet
Diskuse