Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
23. května 2023 8:25
Čas čtení 0:55

„Pivo není pouze nápoj.“ Svaz chce českou pivní kulturu na seznamu UNESCO

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Pivo není pouze nápoj.“ Svaz chce českou pivní kulturu na seznamu UNESCO
Zdroj: Unsplash/Jona Novak

Český svaz pivovarů a sladoven podá návrh na zapsání české pivní kultury do seznamu nemateriálních statků světového kulturního dědictví UNESCO.

České pivovarnictví má bohatou tradici, ale i současnost a je s ním neoddělitelně spojený i živý společenský život. Unikátní český světlý ležák je populární po celém světě a do tuzemska za načepovanou hladinkou jezdí tisíce turistů. To vše podle svazu pivovarů definuje českou pivní kulturu, kterou chce nechat zapsat na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

„Pivo již dávno není pouze nápoj. České hospody jsou odjakživa centry kulturního a společenského života. Zde se psaly dějiny. Zde se slaví výročí, navazují vztahy, fandí se fotbalu a hokeji nebo hledají řemeslníci. Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere z loňského prosince 97 procent všech respondentů považuje českou pivní kulturu za součást naší historie a tradice,“uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Zápis na národní úrovni je ještě daleko

Spolek zatím podal návrh na zápis na krajské úrovni, v Plzeňském a Jihočeském kraji, následovat bude národní úroveň. Přihlášku plánuje podat v příštím roce. Pokud půjde vše podle plánu, tak by měla být odevzdaná v únoru. K uznání na celonárodní úrovni však vede ještě dlouhá cesta, která může trvat až čtyři roky, české pivo by se tak na seznam mohlo dostat v roce 2026.

Češi vypijí nejvíce piva na osobu na světě a v žebříčcích vedou už skoro třicet let. Podle svazu pivovarů loni průměrný Čech vypil 272 půllitrů. 

Na seznam nehmotného dědictví UNESCO se v roce 2016 dostalo belgické pivo, respektive belgická pivní kultura.

Domů
Sdílet
Diskuse