Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
Radoslava Horňáková
včera 16. května 2025 v 13:02
Čas čtení 1:01

ŽEBŘÍČEK: Toto jsou nejlepší piva na světě. Česko je v první pětce, vítěz překvapí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Server TasteAtlas zveřejnil žebříček padesáti nejlepších pivních stylů na světě.

Podle tvůrců seznamu TasteAtlas je účelem žebříčku propagovat tyto produkty, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a nápoje, nebo naopak vyvolvat zvědavost a touhu ochutnat nové.

České chodské pivo se umístilo na čtvrtém místě. TasteAtlas uvádí, že jde o pivo s jemně hořkou a výraznou chutí, které se v minulosti dodávalo na královské dvory v Praze a Bavorsku. Na pátém místě je německý Weissbier – klasické bavorské kvašené pivo. Vyznačuje se pěnivým a zakaleným vzhledem. Vyrábí se z nejméně padesáti procent z pšeničného sladu.

16. května 2025 v 9:48 Čas čtení 1:13 Filmový festival v Cannes řeší skandál. Viceprezidenta sekce obvinili ze sexuálního násilí Filmový festival v Cannes řeší skandál. Viceprezidenta sekce obvinili ze sexuálního násilí

Seznam deseti nejlepších pivních stylů

1. Tripel (Ale) – Belgie

2. Dubbel (Ale) – Belgie

3. Lambic (Ale) – Belgie
4. Chodské pivo – Česká republika
5. Weissbier (Ale) – Německo
6. Belgian blond ale (Ale) – Belgie
7. Pilsner (Lager) – Česká republika
8. Imperial stout (Ale) – Anglie
9. Helles (Lager) – Německo
10. Witbier (Ale) – Belgie
Pšeničné pivo.
Pšeničné pivo. Zdroj: TasteAtlas/na voľné použitie

Vítězná trojice

Třetí místo obsadil Lambic, který pochází z Belgie. Vyrábí se z nejméně třiceti procent z pšeničného sladu. Lambic má divoký charakter, proto se některé šarže míchají. Tomu se říká gueuze.

15. května 2025 v 17:15 Čas čtení 0:58 Tohle je 10 nejlepších restaurací v Praze podle prestižního britského časopisu Tohle je 10 nejlepších restaurací v Praze podle prestižního britského časopisu

Také druhé místo obsadil belgický pivní styl, konkrétně Dubbel (Ale). Dubbel je bohaté a vyvážené pivo, jehož moderní verze vznikla v roce 1926 v pivovaru Westmalle. Od běžných tmavých piv se liší použitím karamelizovaného cukru, který mu dodává tóny sladu, karamelu, rozinek a tmavého ovoce.

Mrkni, jak dopadl náš test NEALKO piv.

Vítězem žebříčku je rovněž pivo pocházející z Belgie. Belgický tripel je světlé, silně prokvašené pivo s výrazným ovocným a kořeněným profilem, mírně sladovým tělem a vysokým obsahem alkoholu (sedm až 10 procent). Vzniklo jako klášterní pivo, za jehož prototyp se považuje Westmalle Tripel.

Anketa:
Objevil*a si své oblíbené pivo?
Ano
Ne
Ano
44 %
Ne
56 %
Domů
Sdílet
Diskuse