Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
23. května 2023 9:22
Čas čtení 0:59

Video: Sopka Popocatépetl se probudila k životu. Chrlí dým a popel, výjimkou nejsou ani erupce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Sopka Popocatépetl se probudila k životu. Chrlí dým a popel, výjimkou nejsou ani erupce
Zdroj: Wikimedia commons/Luisalvaz/volně k užití

Mexická sopka Popocatépetl začala před pár dny opět chrlit dým a popel. V okolí platí varovný stupeň ohrožení, řada škol v okolí zrušila výuku a letiště kvůli popelu ve vzduchu pozastavila provoz.

Sopka, které místní přezdívají El Popo, je vysoká 5426 metrů a chrlí toxické výpary, popel a kusy žhavých hornin už téměř 30 let. V roce 1994 se probudila z dlouhého spánku a od té doby je jednou z nejaktivnějších sopek v oblasti. Popocatépetl leží 72 kilometrů jihovýchodně od centra mexického hlavního města a jen několik desítek kilometrů od předměstí této megalopole se 22 miliony obyvatel. Informuje o tom CNN a NY Times.

Obyvatelé mají být připraveni na evakuaci

Kvůli zvýšené aktivitě sopky v neděli mexické úřady zvýšily stupeň ohrožení ze „žluté fáze dvě“ na „žlutou fázi tři“. To znamená, že lidé mají být připraveni na možnou evakuaci. Kvůli popelu v ovzduší zrušilo několik škol v okolí výuku, letiště musela na čas pozastavit provoz. Mezinárodní letiště Benita Juareze v Mexico City nefungovalo více než pět hodin. Řada letů byla odložena či úplně zrušena.

Soptící vulkán kromě fotografů pečlivě sledují také vědci. Kolem vrcholu je rozmístěno šest kamer a termokamera. Seismologické stanice nepřetržitě sledují vývoj a podávají zprávy do hlavního města. Možnost včas varovat před blížícími se oblaky popela je klíčová, protože lidem dává šanci ochránit se před možnými důsledky spadu. Na rozdíl od zemětřesení je totiž sopečná erupce předvídatelnější.

Domů
Sdílet
Diskuse