Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
23. května 2023 v 14:33
Čas čtení 1:15

Česká republika podle zmocněnkyně pro lidská práva selhává v ochraně dětí na internetu. Třetina obdržela sexuální obsah

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká republika podle zmocněnkyně pro lidská práva selhává v ochraně dětí na internetu. Třetina obdržela sexuální obsah
Zdroj: Pexels/volně k užití

Česká společnost podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové selhává v ochraně dětí na internetu. K ochraně před sexuálním zneužíváním je potřeba zapojit technická řešení, klíčová je ale i podpora prevence vzděláváním.

Evropská komise v ochraně dětí na internetu navrhuje jednak technická řešení, jednak efektivní prevenci. Ta by měla být součástí vzdělávání. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva chce jednat o jejím zařazení do rámcových vzdělávacích programů na všech stupních už od mateřských škol. Informuje o tom ČTK.

Monitorování obsahu by mohlo narušit právo na soukromí 

Technická řešení bude třeba vyvažovat s právem na soukromí. Pokud by byla přijata regulace Evropské komise, mohlo by dojít k jeho narušení, upozorňuje europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). Poskytovatelé internetových služeb by měli povinnost prohledávat algoritmy veškerou on-line komunikaci včetně šifrované.

Už v současné době někteří velcí poskytovatelé nechávají automaticky monitorovat videa a fotografie k odhalení závadného obsahu. Algoritmy ale často chybují a technické řešení má tak značné limity.

Podle Jana Vobořila ze společnosti Iudidicum Remedium, která se zaměřuje na ochranu soukromí, případné sledování veškeré komunikace nepovede k žádanému cíli. Pochybnosti vyjádřila i ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová. Potenciální útočníci si podle ní najdou jiné kanály.

Třetina dětí na internetu obdržela sexuální obsah

Podle Veroniky Andrtové z Dětského krizového centra společnost v ochraně dětí zaspala. Jejich život se v současné době odehrává hlavně v on-line prostoru. Rodiče jsou často ve znalostech technologií pozadu a mají pocit, že když je dítě samo ve svém pokoji, je v bezpečí. Děti si pak často neumí se sexuálním nátlakem na internetu poradit a vyhledat pomoc.

18. července 2024 v 14:00 Čas čtení 3:59 Nejlepší sluchátka na trhu? Letěla jsem do Londýna vyzkoušet sluchátka za 13 tisíc korun Nejlepší sluchátka na trhu? Letěla jsem do Londýna vyzkoušet sluchátka za 13 tisíc korun

Podle českého průzkumu z roku 2020 dostala na internetu sexuálně laděný obsah více než třetina dětí ve věku 12 až 16 let, devět procent dětí ho někomu poslalo a sedm procent z nich bylo k jeho odeslání donuceno.

Podíl obsahu publikovaný přímo dětmi se zvyšuje a děti jsou čím dál mladší. „Problém je i soudnost rodičů, kteří fotografie zveřejňují,“ dodala. Podle ní snímky nahých českých dětí z veřejných galerií na internetu často končí na platformách v zahraničí.

Dokazování trestných činů v on-line prostoru je velmi obtížné, děje se jich přitom čím dál více. 

Domů
Sdílet
Diskuse