Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
23. května 2023 14:33
Čas čtení 1:15

Česká republika podle zmocněnkyně pro lidská práva selhává v ochraně dětí na internetu. Třetina obdržela sexuální obsah

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká republika podle zmocněnkyně pro lidská práva selhává v ochraně dětí na internetu. Třetina obdržela sexuální obsah
Zdroj: Pexels/volně k užití

Česká společnost podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové selhává v ochraně dětí na internetu. K ochraně před sexuálním zneužíváním je potřeba zapojit technická řešení, klíčová je ale i podpora prevence vzděláváním.

Evropská komise v ochraně dětí na internetu navrhuje jednak technická řešení, jednak efektivní prevenci. Ta by měla být součástí vzdělávání. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva chce jednat o jejím zařazení do rámcových vzdělávacích programů na všech stupních už od mateřských škol. Informuje o tom ČTK.

Monitorování obsahu by mohlo narušit právo na soukromí 

Technická řešení bude třeba vyvažovat s právem na soukromí. Pokud by byla přijata regulace Evropské komise, mohlo by dojít k jeho narušení, upozorňuje europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). Poskytovatelé internetových služeb by měli povinnost prohledávat algoritmy veškerou on-line komunikaci včetně šifrované.

Už v současné době někteří velcí poskytovatelé nechávají automaticky monitorovat videa a fotografie k odhalení závadného obsahu. Algoritmy ale často chybují a technické řešení má tak značné limity.

Podle Jana Vobořila ze společnosti Iudidicum Remedium, která se zaměřuje na ochranu soukromí, případné sledování veškeré komunikace nepovede k žádanému cíli. Pochybnosti vyjádřila i ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová. Potenciální útočníci si podle ní najdou jiné kanály.

Třetina dětí na internetu obdržela sexuální obsah

Podle Veroniky Andrtové z Dětského krizového centra společnost v ochraně dětí zaspala. Jejich život se v současné době odehrává hlavně v on-line prostoru. Rodiče jsou často ve znalostech technologií pozadu a mají pocit, že když je dítě samo ve svém pokoji, je v bezpečí. Děti si pak často neumí se sexuálním nátlakem na internetu poradit a vyhledat pomoc.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Podle českého průzkumu z roku 2020 dostala na internetu sexuálně laděný obsah více než třetina dětí ve věku 12 až 16 let, devět procent dětí ho někomu poslalo a sedm procent z nich bylo k jeho odeslání donuceno.

Podíl obsahu publikovaný přímo dětmi se zvyšuje a děti jsou čím dál mladší. „Problém je i soudnost rodičů, kteří fotografie zveřejňují,“ dodala. Podle ní snímky nahých českých dětí z veřejných galerií na internetu často končí na platformách v zahraničí.

Dokazování trestných činů v on-line prostoru je velmi obtížné, děje se jich přitom čím dál více. 

Domů
Sdílet
Diskuse