Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová ČTK
23. května 2023 18:18
Čas čtení 1:23

Jak by nyní dopadlo referendum o vystoupení z EU? Češi mají jasno

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak by nyní dopadlo referendum o vystoupení z EU? Češi mají jasno
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Pokud by se v Česku konalo referendum o vystoupení z EU, pro setrvání by hlasovalo 63 procent obyvatel.

Pokud by se v Česku konalo referendum o vystoupení z EU, pro setrvání by hlasovalo 63 procent Čechů. Vyplývá to z analýzy pro projekt institutu Europeum ve spolupráci s analytickým ústavem STEM, o níž informovala ČTK. Pro přijetí eura v Česku je nyní necelá pětina lidí.

23. května 2023 15:51 Čas čtení 2:02 Páru čapích samic se vylíhlo první mládě. Hnízdo můžeš sledovat živě Páru čapích samic se vylíhlo první mládě. Hnízdo můžeš sledovat živě

Přístup k přijetí eura se nemění 

Češi jsou podle průzkumu celkově v postoji vůči EU spíše optimističtí, takový názor vyjádřilo 56 procent dotazovaných. „Z analýzy vyplývá, že lidé, kteří mají optimistický či silně optimistický přístup k Evropské unii, vnímají vývoj v české společnosti po roce 1989 více pozitivně než negativně,“uvedl výzkumný pracovník Institutu pro evropskou politiku Europeum Vít Havelka. 

Anketa:
Mělo by Česko zůstat v Evropské unii?
Rozhodně ano.
Nevím, je to složitá otázka.
Už mělo dávno vystoupit!
Rozhodně ano.
39 %
Nevím, je to složitá otázka.
8 %
Už mělo dávno vystoupit!
53 %

Podobný výsledek ohledně referenda ukázal průzkum CVVM z roku 2021. Pro setrvání Česka v EU se tehdy vyslovilo 66 procent dotázaných. Opačný názor vyjádřilo 28 procent účastníků průzkumu. Spokojenost s členstvím vyjádřila více než třetina českých občanů, neutrální postoj „ani spokojen, ani nespokojen“ zastávaly bezmála dvě pětiny (38 %).

1. dubna 2023 16:00 Čas čtení 0:07 Kvíz: Jak dobře znáš Evropu? Kvíz: Jak dobře znáš Evropu?

V případě otázky přijetí měny euro počet těch, kteří by s jeho přijetím souhlasili, mírně klesl. Zatímco v roce 2021 by euro přijalo 25 procent lidí, v novém průzkumu souhlas vyjádřila necelá pětina. Jak se k přijetí eura staví české politické strany, se můžeš podívat v tomto článku.

Kromě vztahu k EU se průzkum zaměřil také na migraci a zelenou transformaci. V Česku je podle údajů ministerstva vnitra asi 325 000 uprchlíků z Ukrajiny. Více než dvě pětiny Čechů (44 procent) jsou ochotny pomáhat i za cenu mírného poklesu vlastní životní úrovně. Oproti tomu si však 67 procent Čechů myslí, že stát dělá pro ukrajinské migranty víc než pro své obyvatele. „Z dlouhodobého hlediska Češi nevnímají ukrajinské uprchlíky jako přínosné. Pouze 28 procent si myslí, že uprchlíci z Ukrajiny budou do budoucna pro Česko přínosem,“ poznamenal Havelka.

23. května 2023 14:33 Čas čtení 1:15 Česká republika podle zmocněnkyně pro lidská práva selhává v ochraně dětí na internetu. Třetina obdržela sexuální obsah Česká republika podle zmocněnkyně pro lidská práva selhává v ochraně dětí na internetu. Třetina obdržela sexuální obsah

V otázkách zelené transformace si 77 procent Čechů myslí, že klimatická změna představuje seriózní problém. Dopady klimatické změny na jejich každodenní život ale většinově nevnímají. „Pouze 37 procent respondentů uvedlo, že vliv na jejich život už vnímá. Nejzávažnější jsou podle Čechů důsledky jako znečištěné ovzduší, moře a oceány. Hned za tím následují odlesňování a extrémní sucha,“ uvedli spoluautoři průzkumu.

Domů
Sdílet
Diskuse