Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
23. května 2023 15:51
Čas čtení 2:02

Páru čapích samic se vylíhlo první mládě. Hnízdo můžeš sledovat živě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Páru čapích samic se vylíhlo první mládě. Hnízdo můžeš sledovat živě
Zdroj: Wikimedia Commons

Vylíhnutím mláděte byla podle ornitologů zodpovězena otázka, jestli jsou vůbec nějaká vejce ze snůšky oplozena.

Sezónu čápů bílých v Česku letos zpestřují neobvyklá hnízdění. Jedním z nich je hnízdění stejnopohlavního páru dvou čapích samic v jihočeském Chýnově, o kterém jsme tě už informovali. V úterý Česká společnost ornitologická (ČSO) informovala, že samicím se vylíhlo první mládě. Tím byla podle ornitologů zodpovězena otázka, jestli jsou vůbec nějaká vejce ze snůšky oplozena.

19. května 2023 9:23 Čas čtení 0:38 VIDEO: Hravý pes vběhl na fotbalový zápas a zmocnil se míče VIDEO: Hravý pes vběhl na fotbalový zápas a zmocnil se míče

Zřejmě první známý stejnopohlavní čapí pár

Celkem samice pečují o osm vajec, v úterý se vylíhlo první. Takto vysoký počet vajec nebyl u čápů bílých v jednom hnízdě dosud zaznamenaný. Samice by na hnízdě měly sedět přibližně do poloviny května, pár na hnízdě v Chýnově tvoří už od poloviny dubna. 

„Jedna ze samic je navíc okroužkovaná, takže víme, že jde o tu, která tady loni vyvedla 3 mláďata. Loňský samec letos nepřiletěl. Nový pravděpodobně samec se sice na hnízdě také objevil a loňská samice se s ním dvořila, ale odletěl bez páření a už se neobjevil. Později nová samice vytrvale tokala na loňskou, až ji přijala a došlo i k opakovanému páření. Že jde o dvě samice, se prokázalo až snášením vajec,“uvedl ornitolog Michael Strnad, který zjistil pohlaví zvířat díky detailnímu sledování kamery. 

Pro ornitology jde o první známý stejnopohlavní pár čápů bílých. „Mimo jiné i proto, že se to obtížně zjišťuje. Je to možné až nyní prostřednictvím kamer, kde vidíme, že obě snesly vejce,“ uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek a doplnil, že po vylíhnutí mláďat by bylo zajímavé zjistit, jaké budou mít genetické rodiče. O první stejnopohlavní páření mezi ptáky jako takovými však podle něj nejde. „Někdy takové páry i vychovávají mláďata. Pouze to probíhá bez pozornosti kamer,“ vysvětlil. Přímý přenos z hnízda čápic v Chýnově můžeš sledovat živě prostřednictvím YouTube na tomto odkazu.

19. května 2023 8:48 Čas čtení 0:49 V pražském metru se zabydlela chráněná kavka. Černá pasažérka už dva týdny uniká odchytu V pražském metru se zabydlela chráněná kavka. Černá pasažérka už dva týdny uniká odchytu

Vzácnost, která ale není proti přírodě

Druhá méně obvyklá situace proběhla v Horní Cerekvi, kde v polovině dubna pozorovali na hnízdě páření samce čápa černého se samicí čápa bílého. „Společné hnízdění čápa černého a bílého je výjimečné, ale občas k němu dochází. V Německu mají letos podobný případ, přičemž jde o samici čápa černého a samce čápa bílého. Bude zajímavé sledovat další průběh hnízdění a zda se z něj vůbec vylíhnou čápata. Prozatím totiž nevíme o tom, že by byl zdokumentovaný kříženec čápa černého a bílého,“ sdělil Vermouzek.

V programu občanské vědy Čapí hnízda sleduje ČSO průběh hnízdění čápů již od roku 2014. Jde o velmi oblíbenou činnost, která navíc není příliš náročná. Do programu se může zapojit úplně každý – od rodin s dětmi přes školní kolektivy až po seniory. Pozorování čápů na hnízdech mohou vkládat na tento web.
19. května 2023 17:33 Čas čtení 0:49 Obrazem: Podívej se na úplně malinká miminka tasmánského čerta. U jejich záchrany byla i hvězda marvelovek Obrazem: Podívej se na úplně malinká miminka tasmánského čerta. U jejich záchrany byla i hvězda marvelovek

Ornitologové zaznamenali od veřejnosti reakce, že obě výše popsaná hnízdění jsou proti přírodě. Vermouzek tvrdí, že takto neobvyklá hnízdění jsou vzácná a nepovažují se za normu. V přírodě k nim ale dochází a je těžké tvrdit, že jsou proti přírodě. „A už vůbec nemůžeme na zvířata a ptáky vztahovat měřítka lidské morálky. Příroda nás něčím překvapuje pořád a občas tak, že je to až k neuvěření. Sledujme proto přírodu s velkou pokorou, k řadě jevů může docházet čistě náhodně nebo příčinu či účel vůbec neznáme – stejně jako u lidí,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse