Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
26. května 2023 11:00
Čas čtení 4:10

Velká mapa životních nákladů v ČR: Z průměrné mzdy zůstane nejméně lidem v Brně. Jak je na tom tvůj kraj?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Velká mapa životních nákladů v ČR: Z průměrné mzdy zůstane nejméně lidem v Brně. Jak je na tom tvůj kraj?
Zdroj: Unsplash/Melissa Walker Horn/volně k užití

Vydělávat hodně peněz nestačí. V Refresheru jsme se podívali na měsíční výdaje s ohledem na průměrné mzdy v jednotlivých krajích.

Ve kterém českém kraji je nejlepší životní úroveň? Zmapovali jsme místní ceny bydlení či hromadné městské dopravy, ale také třeba to, na kolik vyjde měsíční nákup potravin. Tyto položky jsme následně odečetli od průměrných čistých mezd.

Zjišťovali jsme tak, kde je doslova draze nebo kde příjmy adekvátně pokryjí základní lidské potřeby. Našli jsme také kraj, ve kterém ti po zaplacení základních výdajů zbyde polovina peněz, z nichž si můžeš ještě dovolit třeba lístky na kulturní akce nebo další útratu za drobnosti. Výsledná analýza tě možná překvapí.

Mzdy

peníze, peněženka
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za celý rok 2022 činila průměrná mzda v Česku 40 731 korun. To odpovídá i průměrným mzdám v Jihočeském (40 328 korun) a Ústeckém kraji (40 612 korun).

Nejvyšší sumy za odvedenou práci se vyskytují v Praze (52 213 korun), ve Středočeském kraji (43 730) a Jihomoravském kraji, jehož sídlem je Brno (43 092 korun). Naopak nejmenších výplat se každý měsíc dočkají lidé žijící v kraji Karlovarském (38 019 korun) nebo Pardubickém (39 345 korun). 

Hrubá mzda však představuje mzdu plus sociální a zdravotní pojištění a daně. Po odečtení těchto položek nám zbyde tzv. čistá mzda. Pro její výpočet jsme si pomohli kalkulačkou ze serveru Peníze.cz, přičemž jsme zohlednili pouze základní slevu na poplatníka, u které jediné se nemusí nijak prokazovat nárok.

Bydlení

byt, garsónka
Zdroj: Unsplash/Patrick Perkins

Bydlení je pro většinu z nás jednou z největších finančních položek. Data jsme tentokrát dostali k dispozici od realitní digitální služby Bezrealitky. Z údajů za květen 2023 vyplývá, že nejdražší pronájem bytu je tradičně v Praze, kde se cena za 1 m² pohybuje v průměru 342 korun. Za ní následuje Středočeský kraj (248 korun), Jihomoravský kraj (275 korun) a Plzeňský kraj (227 korun). 

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Pokud zohledníme vývoj cen, nejvýznamnější je růst nájmů ve Středočeském kraji. „Pražané totiž vyhledávají nemovitosti v prstenci měst v okolí Prahy (Kolín, Beroun, Kladno…), ze kterých se v přijatelném čase budou schopni dopravit do hlavního města za prací i zábavou. To platí především u prodejů (kde takto vzniká trend takzvaných Novostředočechů), ale i pronájmů. V obou případech tak získají kvalitní bydlení za cenu, která by v Praze nepřipadala v úvahu,“ komentují data zástupci z Bezrealitky pro Refresher.

A jelikož roste poptávka, roste i cena.Je zajímavé, že ještě větší nárůst cen nájmů zaznamenala Plzeň. Při dojezdovém času jen něco přes hodinu může být Plzeň ideálním místem k životu například pro remote pracovníky, kteří nemusí do Prahy dojíždět dennodenně, ale třeba jen na týdenní poradu,“ doplňují.

Naopak levnější bydlení lze sehnat v Ústeckém (172 korun), Moravskoslezském (180 korun) a Karlovarském kraji (184 korun). Rozdíly v pronájmech napříč kraji v ČR tak zhruba odpovídají i rozdílům ve mzdovém ohodnocení. 

Češi a Češky podle údajů ze sčítání lidu v roce 2021 žijí v bydlení s průměrnou rozlohou 70 m². Tuto informaci jsme zohlednili i během našich výpočtů. Konečné ceny jsme znázornili v následujícím grafu.

Nákup potravin

food, waste, supermarket
Zdroj: Unsplash/Liuba Bilyk

Do přehledu o životních nákladech jsme zahrnuli také nákup potravin potřebný na celý měsíc. Poskládaný výčet a množství surovin by měly zhruba odpovídat minimálním výživovým hodnotám průměrného dospělého člověka. Vycházeli jsme z doporučení ministerstev zdravotnictví (například ve Spojených státech).

Z čeho se skládá potravinový koš:

> Chléb – 12 bochníků, 500 gramů jeden
> Rýže – 3 kilogramy
> Vejce – 24 kusů
> Sýr – 2 kilogramy
> Mléko – 12 litrů
> Maso (hovězí, kuřecí) – 10 kilogramů
> Ovoce (jablka, banány, pomeranče) – 9 kilogramů
> Zelenina (brambory, salát, rajčata) – 15 kilogramů

Z analýzy Refresheru vyplývá, že nejdražší položkou na měsíc je maso (2154 korun), následuje zelenina (558 korun) a sýry (461 korun). Nejlevnějším zdrojem sacharidů je rýže (111 korun). Celková suma za měsíční nákup potravin činí 4295,42 koruny.

Obědy

restaurace
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití

Vývoj cen obědového menu napříč kraji sleduje poskytovatel firemních benefitů v Česku Sodexo Benefity (psali jsme o tom i u nás v Refresheru). Z posledních dostupných dat z března 2023 vyplývá, že tradičně nejdražší bylo v Praze, kde za něj lidé v průměru platili 203,50 Kč. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ vysvětlil Jan Michelfeit za Sodexo Benefity.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

K částce 200 korun za oběd se pomalu blíží střední Čechy (196,90 Kč) a Jihomoravský kraj (191,4 Kč). Michelfeit nicméně upozornil na to, že v ostatních regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, jedná se ale pouze o haléře. 


Naopak nejlevněji se obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 Kč a na Ústecku o 1,1 Kč.

MHD

tramvaj praha
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Městská hromadná doprava je nejčastější a nejdostupnější způsob, jak se přemisťovat do nebo ze školy, práce nebo zkrátka odkudkoli. Podívali jsme se na ceny měsíčních tarifů v krajských městech, které možná i tebe zaskočí. Za MHD si nejvíce připlatí lidé z Ústí nad Labem (620 korun). Cena 550 korun na měsíc je pak stejná v Praze, v Brně a v Ostravě. 

Naopak nejlevněji se po městě dopraví ti, kteří pochází z Olomouce (350 korun) nebo z Karlových Varů (380 korun).

Zdroje: webové stránky dopravních podniků Praha, České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Brno, Olomouc, Ostrava, Zlín

Shrnutí: Kolik zbyde?

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Kolik kde zbyde po zaplacení všech výdajů? Průměrné výplaty obyvatel v krajích jsme odečetli od základních položek. Kromě pronájmu bytu nebo měsíčních výdajů na potraviny jsme do přehledu zahrnuli také jeden oběd z restaurace. Pro přehlednost jsme částky zaokrouhlili na celá čísla (tj. bez uvedení haléřů).

11. dubna 2024 12:00 Čas čtení 4:55 Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku

Pokud se podíváme na výdaje v Praze s ohledem na místní mzdy, zbyde nám zhruba třetina výplaty. S čistou mzdou kolem 41 tisíc korun zůstane skoro 12 tisíc korun, které lze využít například na ošacení nebo kulturní aktivity. Nicméně v porovnání s ostatními kraji je v Praze poměrně draho. Méně peněz zbyde už pouze lidem z Pardubického (11 629 korun) a Jihomoravského kraje, jehož krajským městem je Brno (10 170 korun).

Naopak nejvíce ze své mzdy ušetří obyvatelé kraje, kteří mají paradoxně nejdražší měsíční tarif na MHD. Řeč je o Ústeckém kraji (15 491 korun), kde místním lidem zbyde z výplaty (32 610 korun čistého) až polovina peněz. Slušně vyjít s penězi lze také na Vysočině s krajským městem Jihlava (14 696 korun) a v Moravskoslezském kraji, kde se nachází Ostrava (14 221 korun).

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse