Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
29. května 2023 16:28
Čas čtení 0:56

Vegetariánské a veganské pokrmy jsou prospěšné pro srdce, ukazuje nová studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vegetariánské a veganské pokrmy jsou prospěšné pro srdce, ukazuje nová studie
Zdroj: Unsplash/Sara Dubler/volně k užití

Výzkumníci a výzkumnice z Dánska pracovali dlouhých 40 let na výzkumu, v němž se zabývali tím, jaký vliv na srdce má rostlinná strava.

Do průzkumu se od roku 1982 zapojilo na 2 400 lidí z celého světa, kteří dodržovali různé diety, a výzkumníci a výzkumnice zkoumali, jak působí na funkce srdce. Z výsledků vyplývá, že vegetariánské a veganské pokrmy snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, čímž se snižuje riziko infarktů, píše European Heart Journal.

29. května 2023 13:09 Čas čtení 0:48 OSN varuje před hladem na Haiti, v Súdánu a regionu Sahel OSN varuje před hladem na Haiti, v Súdánu a regionu Sahel

Ze studie vyplývá, že rostlinná strava je zdraví prospěšná a snižuje riziko infarktů. Maso a mléčné výrobky prý mají také určité zdravotní přínosy a naopak ne všechny bezmasé pokrmy jsou skutečně zdravé, ale diety, které jedli zkoumaní lidé, byly skutečně zdraví prospěšné. Zapojení do studie jedli převážně zeleninu, ořechy, luštěniny a naopak vynechali sladkosti, brambůrky a sladké nápoje. 

Vegetariánská a veganská strava podle autorů a autorek dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu, tedy toho „špatného“, který vede k tukovým usazeninám v cévách. Právě ty pak mohou způsobit infarkt nebo mrtvici. Rostlinná strava pak dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu až o 10 % a celkového cholesterolu o 7 %. 

„To odpovídá třetině účinku statinu (pilulky) na snížení cholesterolu takže to je opravdu významné,“ uvedla autorka studie, profesorka Ruth Frikke-Schmidt z dánské nemocnice Rigshospitalet.

Pokud by člověk jedl 15 let pouze rostlinnou stravu, mohlo by se u něj podle Frikke-Schmidt snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 20 %. Ostatně na tyto nemoci podle Světové zdravotnické organizace zemře ročně až 18 milionů lidí a přechod na veganskou a vegetariánskou stravu by tak mohl ušetřit více než 3 miliony lidských životů.

Domů
Sdílet
Diskuse