Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. května 2023 13:09
Čas čtení 0:48

OSN varuje před hladem na Haiti, v Súdánu a regionu Sahel

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
OSN varuje před hladem na Haiti, v Súdánu a regionu Sahel
Zdroj: WFP

Haiti, Súdán a africký region Sahel patří mezi oblasti s nejvyšším stupněm výstrahy OSN v souvislosti s potravinovou bezpečností. Vyžaduje naléhavá opatření ze strany mezinárodního společenství. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

Afghánistán, Nigérie, Somálsko, Jižní Súdán a Jemen zůstávají v nejvyšším stupni pohotovosti. Nyní k nim přibylo Haiti, Súdán a země Sahelu: Burkina Faso a Mali, uvádí se ve společné zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světového potravinového programu (WFP), který spadá také pod OSN.

28. května 2023 9:32 Čas čtení 0:50 Nizozemští policisté zatkli více než 1500 ekoaktivistů, byla mezi nimi i herečka ze Hry o trůny Nizozemští policisté zatkli více než 1500 ekoaktivistů, byla mezi nimi i herečka ze Hry o trůny

Tento krok následuje po přísných omezeních pohybu osob a zboží v Burkině Faso a Mali, které zasáhl džihád, jakož i na krizí zmítaném Haiti a po nedávném vypuknutí konfliktu v Súdánu, uvádí se ve zprávě.

Ve všech ohniscích nejvyšší úrovně se nacházejí „komunity, které čelí nebo budou podle prognóz čelit hladu nebo jim hrozí, že se dostanou do katastrofálních podmínek“, uvádí se ve zprávě. Tyto oblasti zároveň vyžadují „nejnaléhavější pozornost“.

16. května 2023 17:25 Čas čtení 1:26 Poslankyně ODS se vyfotila s političkou, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye. Po kritice fotku smazala Poslankyně ODS se vyfotila s političkou, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye. Po kritice fotku smazala

Zpráva upozorňuje na riziko rozšíření súdánské krize a uvádí, že klimatický jev El Niňo vyvolává obavy z klimatických extrémů ve zranitelných zemích na celém světě. El Niňo je rozsáhlé zvýšení povrchových teplot ve střední a východní části rovníkového Tichého oceánu. Zpráva upozorňuje, že „očekávaná změna klimatických modelů bude mít závažné důsledky pro řadu ohnisek“.

Mezi tyto klimatické modely patří „podprůměrné deště v suchém koridoru Střední Ameriky“ a potenciálně „po sobě následující extrémní klimatické jevy, které zasáhnou oblasti Sahelu a Afrického výběžku“, uvádí se ve zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse