Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
30. května 2023 9:43
Čas čtení 1:18

V Kosovu se srbští demonstranti střetli s jednotkami NATO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Kosovu se srbští demonstranti střetli s jednotkami NATO
Zdroj: RFE/RL

Srbové na severu Kosova protestovali proti novým starostům z albánských stran, kteří zvítězili v komunálních volbách. Srbské obyvatelstvo však volby na protest bojkotovalo. Ve střetech s mírovými jednotkami KFOR došlo ke zraněním.

Ve čtyřech městech se srbskou většinou, kde v čele radnic stanuli albánští starostové, posílily své hlídky mezinárodní jednotky KFOR v rámci mírové mise Severoatlantické aliance (NATO). Podle webu ČT24, která se odkazuje na italskou agenturu ANSA, bylo při pondělních střetech s demonstranty zraněno 41 příslušníků těchto jednotek, KFOR o něco později potvrdila asi 25 raněných. Demonstranti na vojáky házeli kameny, lahve a další předměty. V regionu se protestovalo už minulý týden.

Jednotky KFOR se postavily mezi Srby a Albánce

Střety ve městě Zvečan vznikly mezi srbskými demonstranty, kteří se snažili dostat na radnici, a kosovskou pořádkovou policií, jež jim v tom chtěla zabránit. Policisté srbského původu však vypověděli službu, a dva národy tak stály proti sobě. Mezi dva tábory se postavili vojáci jednotek KFOR, kteří se snažili skupiny oddělit. Někteří vojáci utrpěli zlomeniny a popáleniny kvůli „výbuchu zápalných zařízení“. Podle velitele KFOR Angela Michela Ristuccii byly útoky na vojáky „nevyprovokované“.

Šéf unijní diplomacie Joseph Borell za celou EU násilí v částečně uznaném státu odsoudil. Vyzval kosovské orgány a demonstranty, aby „okamžitě a bezpodmínečně deeskalovali situaci“. Strany konfliktu podle něj mají jednat zodpovědně a najít politické řešení prostřednictvím dialogu.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakci na pondělní události zvýšil bojovou pohotovost na nejvyšší stupeň. Armádu k hranicím poslal už minulý týden.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Srbové, kteří tvoří většinu obyvatel na severu Kosova, nikdy nepřijali vyhlášení kosovské nezávislosti na Srbsku v roce 2008 a stále považují Bělehrad za své hlavní město. Etničtí Albánci tvoří v celém Kosovu více než devadesát procent obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse