Restaurace v tchajwanském Tchaj-peji na své menu zařadila pokrm s obřím čtrnáctinohým korýšem z řádu stejnonožců. Před restaurací se tvoří fronty lidí, kteří si chtějí vyfotit nebo pochutnat na gastronomické novince.
Restaurace The Ramen Boy 22. května oznámila na sociálních sítích zařazení tohoto limitovaného ramenu na své menu s fotkou a slovy: „Konečně máme tuto vysněnou surovinu.“ Ještě ten den se do rezervačního systému restaurace zapsala asi stovka lidí.
Podle majitele je roztomilý
„Lidi to sem táhne kvůli zjevu stejnonožce – vypadá velice roztomile,“ říká sedmatřicetiletý majitel restaurace Hu, zatímco drží obřího korýše a zákazníci a zákaznice ho fotografují. „Co se týče metody zpracování, rozhodli jsme se držet té nejednoduší, a to páry, takže není problém to uvařit,“ dodává.
Podle popisu restaurace bílé maso stejnonožce chutná jako humr a krabi a žluté žlázy chutnají jako krabí žlutý krém. Celková chuť je prý nečekaně sladká.
Restaurace stejnonožce napařuje 10 minut, pak tvora servíruje na misce ramenu doplněné silným vývarem z kuřete, ryb a mořských plodů. Pokrm stojí 1480 tchajwanských dolarů, tedy asi tisíc korun.
Obrovští stejnonožci jsou vzdálenými příbuznými krabů a krevet, jsou největšími z druhů korýšů. Mohou žít i na souši, ale většina z nich žije hluboko v moři. Nejčastěji se pohybují v hloubce od 365 metrů do 730 metrů, ti největší žijí i v hloubce přes 2000 metrů.
Znepokojení z ekologického dopadu i zdravotních rizik
Tchajwanský expert identifikoval druh servírovaný v restauraci jako „Bathynomus jamesi“, který se loví poblíž ostrovů Dongsha v Jihočínském moři. Někteří vědci v souvislosti s představením nového pokrmu vyjádřili obavy z potenciálního ekologického dopadu rybolovu pomocí vlečných sítí při dně a také upozornili na možná zdravotní rizika. Ale zákazníci si pokrm pochvalují.
„Pokud je to jen speciální menu a obrovští stejnonožci byli chyceni neúmyslně, jak říká majitel restaurace, každý by to měl zkusit, pokud bude mít příležitost,“ říká Digell Huang. „Cítím se poctěna, že jsem měla příležitost ochutnat,“ pochvaluje si jedna ze zákaznic a dává si do úst nudle zpod stejnonožce.
Vědec, který varoval před potenciálními zdravotními riziky, uvedl, že tento z velké části neznámý druh může obsahovat toxiny nebo těžké kovy, jako je rtuť. Druh Bathynomus jamesi byl oficiálně uznán na Tchaj-wanu loni a není o něm mnoho údajů, řekl Huang Ming-chih, docent biotechnologie specializující se na hlubinné bezobratlé na Národní univerzitě v Tchaj-wanu. „Nejlepší by bylo provést další výzkum… vytvořit kompletní databázi a pak lidem umožnit to jíst,“ dodal.