Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
5. června 2023 14:23
Čas čtení 0:47

Volební průzkum: Hnutí ANO má dominantní pozici na české politické scéně, podpora vládních stran klesá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volební průzkum: Hnutí ANO má dominantní pozici na české politické scéně, podpora vládních stran klesá
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

O tom, jak by mohly vypadat výsledky voleb do Poslanecké sněmovny v květnu tohoto roku, informuje šetření agentury STEM, které zhotovila pro CNN Prima NEWS. Dokazuje dominantní postavení Babišova hnutí ANO a také ztrátu podpory vládních stran.

Podle analýzy, která se uskutečnila těsně po oznámení vládního úsporného balíčku a po představení změn v důchodovém systému, se ukazuje, že veliký význam při volbách by měla skupina nerozhodnutých voličů. K volbám by totiž přišlo 58 % voličů, z nichž drtivá část by volila hnutí ANO. Dohromady by skoro 22 % lidí nevědělo, koho volit, pětina až čtvrtina veřejnosti se řadí mezi nevoliče.

„Podpora vládních stran v součtu od voleb postupně pomalu klesá, v polovině volebního období však nejde o výjimečný jev. Stabilní zůstává podpora ODS a Pirátské strany. Hnutí STAN se po kauzách minulého roku stabilizuje na nové hladině. Podpora TOP 09 se stále pohybuje kolem pětiprocentní hranice,“ uvedl STEM.

Nejslabší vládní stranou jsou křesťanští demokraté, kteří by získali lehce přes 3 procenta. Naopak vzestup je evidentní u sociálních demokratů se 4,1 % i komunistů, kteří se blíží ke 4 %. Na vstup do sněmovny by to však nestačilo. Signifikantní podporu by získalo ještě hnutí Svobodní se 2,2 % hlasů.

Metodologie agentury STEM:

Velikost vzorku: 1141 respondentů ve věku 18 a více let
Termín dotazování: 18. května až 29. května 2023
Metoda sběru dat: kombinací metody online dotazování (CAWI) na Českém národním panelu a telefonických rozhovorů (CATI)
Výběr respondentů: kvótní výběr v náhodně vybraných oblastech ČR
Domů
Sdílet
Diskuse