Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková Alena Julie Novotná
9. června 2023 19:00
Čas čtení 2:08

„Smíchovský gang“ shání prostředky na zájezd pro znevýhodněné děti: Většina z nich nemůže za celý rok ani na školu v přírodě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Smíchovský gang“ shání prostředky na zájezd pro znevýhodněné děti: Většina z nich nemůže za celý rok ani na školu v přírodě
Zdroj: Se svolením Ivy Baslarové

Iva Baslarová již pošesté pořádá tábor pro romské a znevýhodněné děti, pro které je týdenní zájezd na chatu často nejlepším zážitkem z celého jejich roku. Bez dárců by se však uskutečnit nemohl.

Během tří dnů se podařilo shromáždit 60 tisíc korun od zhruba 60 dárkyň a dárců, za což je organizátorka každoročních výjezdů pro romské děti, Iva Baslarová, velmi vděčná. „Někdo pošle stovku, jeden pán nám poslal i 10 tisíc. Já si toho velmi vážím, každý ze svého rozpočtu odkrojí, co může. Všechno nám pomůže,“ sdělila Refresheru organizátorka.

24. února 2023 9:51 Čas čtení 8:20 Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková

Je ale potřeba vybrat ještě víc, celkem asi 200 tisíc korun, aby se pro některé z dětí unikátní letní zážitek mohl uskutečnit. Jen pronájem objektu pro 36 lidí na týden vyjde na 80 tisíc, k tomu se připočte doprava, strava, vstupné a další výdaje.

Smíchovský gang Ivy Baslarové:
„Říkáme si smíchovský gang. Děti ze Smíchova a okolí ze sociálně znevýhodněných rodin a já a moji psi, kteří nás před sedmi lety seznámili. Když jsem je chodívala venčit, romské děti v parku si je hladily a ptaly se na jejich jména. Jak jsme se potkávali častěji a častěji, začaly nás doprovázet. Nejprve na vycházky, pak na výlety a nakonec u mě přespávaly, svěřovaly se mi. Pomáhala jsem jim s učením a brala jsem je s sebou na různé akce. Je to můj soukromý nízkoprahový klub, o kterém ale ví i sociální pracovnice z Prahy 5,“ popsala novinářka a pedagožka Iva Baslarová v článku pro Heroine.

Setkává se s nenávistí i podporou 

Loni se „vedoucí“ spolu s dětmi museli v ubytování potýkat s nepříjemnostmi. Majitel chaty je totiž po jedné noci vyhodil. Argumentoval porušením smlouvy, organizátorka si však myslí, že za tím stál rasismus a diskriminace. Baslarová doufá, že nic podobného se letos nestane, chata je stranou u lesa, takže by případné dětské povykování nemělo nikoho rušit.

Na výlet kromě pětadvaceti dětí, půlka z nichž je z Prahy a druhá část z Benešovska a Ústecka, pojedou i dvě pěstounky, jedna romská a jedna neromská, a budoucí sociální pedagožky, které se budou starat dětem o plnohodnotný program.

Chceme dětem hlavně zprostředkovat zážitky 

I když se organizátorkám nepodařilo oficiálně založit sbírku, protože nejsou zaštítěny neziskovou organizací, jsou to právě dárci a dárkyně, díky kterým pětadvacet dívek a chlapců ze sociálně znevýhodněných rodin bude moct vyjet na zájezd nabitý vzrušujícími dobrodružstvími.

„Doufáme, že příští rok založíme spolek a budou si to lidé, kteří přispívají, moct odečíst z daní,“
vzkazuje Baslarová. Všichni, kdo se do výjezdu s dětmi zapojují, totiž mají běžná zaměstnání, se kterými není snadné skloubit organizaci spolku. „Vždycky jsem po těchto výletech spíš v minusu a doplácím často ze svého,“ dodává Baslarová.

9. června 2023 18:00 Čas čtení 0:37 Video: Michal Nesvadba dopsal poslední epizodu Kouzelné školky. Po 23 letech v pořadu končí Video: Michal Nesvadba dopsal poslední epizodu Kouzelné školky. Po 23 letech v pořadu končí

Děti se v rámci programu na Jesenicku podívají na zámek, do papírny, vyjdou si na túru, budou se koupat, mít k dispozici vířivku, trampolínu či šipky a další hry. „Chceme hlavně udělat něco pro děti a umožnit jim zážitky. Pro ta děcka to bude skvělé. To jsou děti, které nikam opravdu nejedou. Většina si nemůže dovolit jet za celý rok ani na školu v přírodě, natož aby byly u moře. Chtít pro ně bazén a trampolínu není snad takový luxus. Až se vrátí do školy, můžou pak také vyprávět o svých zážitcích a snad je to pozitivně ovlivní i v tom, že když se někdy setkaly s diskriminací, uvidí, že jim gádžové (romský výraz pro lidi neromského původu, pozn. redakce) chtějí i pomoct, a dokonce se na ně složí,“ zakončuje s optimismem organizátorka.

Domů
Sdílet
Diskuse