Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková Alena Julie Novotná
9. června 2023 v 19:00
Čas čtení 2:08

„Smíchovský gang“ shání prostředky na zájezd pro znevýhodněné děti: Většina z nich nemůže za celý rok ani na školu v přírodě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Smíchovský gang“ shání prostředky na zájezd pro znevýhodněné děti: Většina z nich nemůže za celý rok ani na školu v přírodě
Zdroj: Se svolením Ivy Baslarové

Iva Baslarová již pošesté pořádá tábor pro romské a znevýhodněné děti, pro které je týdenní zájezd na chatu často nejlepším zážitkem z celého jejich roku. Bez dárců by se však uskutečnit nemohl.

Během tří dnů se podařilo shromáždit 60 tisíc korun od zhruba 60 dárkyň a dárců, za což je organizátorka každoročních výjezdů pro romské děti, Iva Baslarová, velmi vděčná. „Někdo pošle stovku, jeden pán nám poslal i 10 tisíc. Já si toho velmi vážím, každý ze svého rozpočtu odkrojí, co může. Všechno nám pomůže,“ sdělila Refresheru organizátorka.

24. února 2023 v 9:51 Čas čtení 8:20 Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková

Je ale potřeba vybrat ještě víc, celkem asi 200 tisíc korun, aby se pro některé z dětí unikátní letní zážitek mohl uskutečnit. Jen pronájem objektu pro 36 lidí na týden vyjde na 80 tisíc, k tomu se připočte doprava, strava, vstupné a další výdaje.

Smíchovský gang Ivy Baslarové:
„Říkáme si smíchovský gang. Děti ze Smíchova a okolí ze sociálně znevýhodněných rodin a já a moji psi, kteří nás před sedmi lety seznámili. Když jsem je chodívala venčit, romské děti v parku si je hladily a ptaly se na jejich jména. Jak jsme se potkávali častěji a častěji, začaly nás doprovázet. Nejprve na vycházky, pak na výlety a nakonec u mě přespávaly, svěřovaly se mi. Pomáhala jsem jim s učením a brala jsem je s sebou na různé akce. Je to můj soukromý nízkoprahový klub, o kterém ale ví i sociální pracovnice z Prahy 5,“ popsala novinářka a pedagožka Iva Baslarová v článku pro Heroine.

Setkává se s nenávistí i podporou 

Loni se „vedoucí“ spolu s dětmi museli v ubytování potýkat s nepříjemnostmi. Majitel chaty je totiž po jedné noci vyhodil. Argumentoval porušením smlouvy, organizátorka si však myslí, že za tím stál rasismus a diskriminace. Baslarová doufá, že nic podobného se letos nestane, chata je stranou u lesa, takže by případné dětské povykování nemělo nikoho rušit.

Na výlet kromě pětadvaceti dětí, půlka z nichž je z Prahy a druhá část z Benešovska a Ústecka, pojedou i dvě pěstounky, jedna romská a jedna neromská, a budoucí sociální pedagožky, které se budou starat dětem o plnohodnotný program.

Chceme dětem hlavně zprostředkovat zážitky 

I když se organizátorkám nepodařilo oficiálně založit sbírku, protože nejsou zaštítěny neziskovou organizací, jsou to právě dárci a dárkyně, díky kterým pětadvacet dívek a chlapců ze sociálně znevýhodněných rodin bude moct vyjet na zájezd nabitý vzrušujícími dobrodružstvími.

„Doufáme, že příští rok založíme spolek a budou si to lidé, kteří přispívají, moct odečíst z daní,“
vzkazuje Baslarová. Všichni, kdo se do výjezdu s dětmi zapojují, totiž mají běžná zaměstnání, se kterými není snadné skloubit organizaci spolku. „Vždycky jsem po těchto výletech spíš v minusu a doplácím často ze svého,“ dodává Baslarová.

9. června 2023 v 18:00 Čas čtení 0:37 Video: Michal Nesvadba dopsal poslední epizodu Kouzelné školky. Po 23 letech v pořadu končí Video: Michal Nesvadba dopsal poslední epizodu Kouzelné školky. Po 23 letech v pořadu končí

Děti se v rámci programu na Jesenicku podívají na zámek, do papírny, vyjdou si na túru, budou se koupat, mít k dispozici vířivku, trampolínu či šipky a další hry. „Chceme hlavně udělat něco pro děti a umožnit jim zážitky. Pro ta děcka to bude skvělé. To jsou děti, které nikam opravdu nejedou. Většina si nemůže dovolit jet za celý rok ani na školu v přírodě, natož aby byly u moře. Chtít pro ně bazén a trampolínu není snad takový luxus. Až se vrátí do školy, můžou pak také vyprávět o svých zážitcích a snad je to pozitivně ovlivní i v tom, že když se někdy setkaly s diskriminací, uvidí, že jim gádžové (romský výraz pro lidi neromského původu, pozn. redakce) chtějí i pomoct, a dokonce se na ně složí,“ zakončuje s optimismem organizátorka.

Domů
Sdílet
Diskuse