Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
19. června 2023 12:14
Čas čtení 0:54

Radní schválili nový název Koněvovy ulice, líbí se ti? Hlasuj v anketě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Radní schválili nový název Koněvovy ulice, líbí se ti? Hlasuj v anketě
Zdroj: Praha 3

Koněvova ulice v Praze 3 se bude od října jmenovat Hartigova podle prvního starosty obce Žižkov.

Návrh na přejmenování ulice předložili zástupci Prahy 3 a dnes ho schválili radní hlavního města. Ke změně navržené na počest prvního žižkovského starosty Karla Hartiga dojde 1. října 2023. Přejmenování se podle informací městské části dotkne asi 5000 lidí, kteří si budou muset do půl roku od změny názvu bezplatně vyměnit občanské průkazy. Radnice k tomu spustí informační kampaň a webové stránky.

19. června 2023 9:45 Čas čtení 0:32 Česko má za sebou první tropický den, ČHMÚ očekává v tomto týdnu i tropickou noc. Ochladí se až v pátek Česko má za sebou první tropický den, ČHMÚ očekává v tomto týdnu i tropickou noc. Ochladí se až v pátek

„Uvědomujeme si, že výměna občanských průkazů může být obyvateli dnešní Koněvovy vnímaná jako komplikace, úkol navíc. Proto jsme na radnici udělali maximum, aby to byl úkol co nejjednodušší, bez čekání a bez poplatků,“ říká starosta Prahy 3 Michal Vronský.

O přejmenování se jedná už více než rok

Koněvova ulice leží celá na Žižkově a je dlouhá asi 3,4 kilometru. Zastupitelé Prahy 3 schválili žádost o její přejmenování na Hartigovu před rokem, jak jsme tě informovali. Předtím o změnu usilovali někteří místní, jejich snahy ještě posílilo loňské napadení Ukrajiny Ruskem. O přejmenování rozhoduje rada hlavního města na základě doporučení magistrátní místopisné komise, která se změnou souhlasila.

19. června 2023 6:00 Čas čtení 3:34 České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

„Karel Hartig byl pro Žižkov zcela zásadní osobností, sám se zasazoval o místopisné názvy mnoha místních ulic. Proto jsme přesvědčení, že právě jeho jméno by naší nejdelší třídě více než slušelo,“ říká k přejmenování radní Prahy 3 Pavel Křeček. Stávající ulice Koněvova své jméno nese od roku 1947, předtím se jmenovala Poděbradova. V letech 1939 až 1945 se ulice nazývala Brněnská.

Anketa:
Líbí se ti nový název Koněvovy ulice?
Ano.
Ne.
Je mi to jedno.
Ano.
24 %
121 Hlasů
Ne.
58 %
290 Hlasů
Je mi to jedno.
18 %
91 Hlasů
 
Domů
Sdílet
Diskuse