Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová ČTK
28. června 2023 v 17:08
Čas čtení 1:03

Změny pro „dohodáře“ a pracující z domova se rýsují. Sněmovna je schválila, na co budou mít nově nárok?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Změny pro „dohodáře“ a pracující z domova se rýsují. Sněmovna je schválila, na co budou mít nově nárok?
Zdroj: Pexels/fauxels

Studující, lidi v penzi nebo na mateřské dovolené pracující na dohody, případně zaměstnance a zaměstnankyně pracující na dálku čekají nové pracovní podmínky.

Práce na dohody, ať už o provedení práce (DPP), nebo o provedení činnosti (DPČ), zřejmě dostane přesnější vymezení a přiblíží se k podmínkám pracovních smluv. Vyplývá to z novely, kterou ve středu schválila Sněmovna. Pokud zákoník schválí i Senát a prezident, změny by měly vstoupit v platnost od ledna 2024. Informuje o tom ČTK.

Změny spočívají například v tom, že „dohodářům“ musí zaměstnavatelé stanovit rozvržení pracovní doby nejméně tři dny předem. Lidé pracující na dohody by také měli od příštího roku dovolenou i příplatky za práci o svátcích, víkendech, v noci nebo ve ztíženém prostředí.

Na kratší úvazky nebo na práci na dálku získají nárok rodiče s dětmi do devíti let věku. Novinkou v dohodách bude i nárok na ošetřovné při péči o nemocného člena rodiny neboli pečovatelskou dovolenou. Po půl roce u firmy by dohodáři navíc mohli žádat o běžnou pracovní smlouvu. Další plánované změny u práce na dohodu jsme ti shrnuli v podrobném článku

Co mohou očekávat pracující na dálku? 

Nové změny v zákoníku práce se týkají i pracujících na dálku. Podle předlohy by mohli dostávat od zaměstnavatele náhradu ve výši prokazatelných nákladů nebo paušální částku za plyn, elektřinu nebo vodu. Novela však připouští i variantu, podle které by zaměstnanec nedostával při práci z domova na zvýšené náklady provozu obydlí nic.

22. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:12 Přestěhovala jsem se do nejšťastnějšího města na světě. Co mě tu překvapilo? Přestěhovala jsem se do nejšťastnějšího města na světě. Co mě tu překvapilo?

Poslanci ve středu hlasovali celkem o 13 pozměňovacích návrzích. Sněmovna však odmítla několik návrhů. Týkalo se to například úpravy, podle níž by nárok na dovolenou nevznikl lidem pracujícím na dohodu jen u jednoho zaměstnavatele, a návrhů na zachování principu takzvané práce na zavolanou a na stanovení předvídatelných a nepředvídatelných režimů práce.

Domů
Sdílet
Diskuse