Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
3. července 2023 17:19
Čas čtení 2:23

Je bezpečné teď cestovat do Francie? Shrnujeme, jaká platí doporučení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Je bezpečné teď cestovat do Francie? Shrnujeme, jaká platí doporučení
Zdroj: TASR/AP

Francii v posledních dnech stihla vlna protestů a pouličního násilí. Jde o reakci na smrt mladíka alžírského původu, který byl na pařížském předměstí zabit policistou. Jestli váháš, zda se vydat do Francie na dovolenou, zde je pár užitečných informací.

Chaos, ničení a konflikty vedly v některých městech k zákazu vycházení. Autobusová a tramvajová doprava byla několikrát přerušena, a 30. června byla dokonce nařízena celostátní odstávka. Vzhledem k počátku cestovní sezóny, podpořené zahájením dvoutýdenního cyklistického závodu Tour de France, nabízíme odpovědi na otázky, které si před cestou do Francie můžeš klást.

1. července 2023 6:00 Čas čtení 4:12 Tipy na kempy po Česku: Těchto šest míst rozhodně stojí za návštěvu Tipy na kempy po Česku: Těchto šest míst rozhodně stojí za návštěvu

Co se ve Francii vlastně děje?

V některých velkých francouzských městech propukly násilnosti poté, co policie smrtelně postřelila mladíka alžírského původu Nahela Merzouka. Konflikty mezi policií a demonstranty začaly v noci 27. června na pařížském předměstí Nanterre, kde byl mladík zastřelen, od té doby se rozšířily do dalších částí hlavního města a několika měst. Merzoukova smrt se stala ohniskem hněvu vůči rasové nerovnosti a policejní diskriminaci ve Francii.

2. července 2023 13:34 Čas čtení 0:46 Nepokoje ve Francii: Výtržníci vjeli autem do domu starosty a zapálili ho, zranili jeho manželku i dítě Nepokoje ve Francii: Výtržníci vjeli autem do domu starosty a zapálili ho, zranili jeho manželku i dítě

Během nepokojů byly zapáleny budovy, vozidla i trosky. V neděli večer bylo nasazeno více než 45 000 policistů a četníků, kteří měli nepokoje potlačit. 

Jaká města jsou protesty nejvíce zasažena?

Protesty začaly v Nanterre, na předměstí širší metropolitní oblasti na severozápadě Paříže. Protestovalo se ale i v dalších místech kolem hlavního města, mezi nimi v Bezons, Gennevilliers, Garges-lès-Gonesse, Asnières-sur-Seine, Montreuil, Neuilly-sur-Marne, Clamart a Meudon.

Byly postiženy také Trappes, Clergy, Guyancourt a Vigneux-sur-Seine. Všechny tyto oblasti jsou však za okruhem, který obklopuje centrální Paříž, kde se nachází většina hlavních turistických atrakcí a ubytování.

3. července 2023 10:10 Čas čtení 0:57 Itálie bojuje proti plavkám i žabkám, zavádí přísný dress code. Turistům hrozí pokuta přes 11 tisíc korun Itálie bojuje proti plavkám i žabkám, zavádí přísný dress code. Turistům hrozí pokuta přes 11 tisíc korun

Policejní jednotky byly nasazeny také v klíčových turistických městech Marseille a Bordeaux na jihu Francie a také v severních městech Lille a Roubaix.

Večerky a veřejná doprava

Časově omezené zákazy vycházení byly uvaleny na dvě města poblíž Paříže, kde došlo k nejhoršímu násilí. V Clamartu byl zákaz vycházení zaveden ve čtvrtek od 21:00 do 6:00 a měl by pokračovat až do 3. července. Omezení od 23:00 do 6:00 platí v Neuilly-sur-Marne.


V pátek byly přerušeny všechny autobusové a tramvajové spoje v zemi. Opatření bylo reakcí na násilnosti, které se zaměřovaly na dopravní infrastrukturu. V Clamartu byla zapálena tramvaj, na pařížském předměstí Aubervilliers vinou demonstrantů vzplálo několik autobusů.

19. června 2023 17:17 Čas čtení 1:18 Letušky radí, jaké jídlo a nápoje by sis na palubě letadla nikdy neměl*a dávat Letušky radí, jaké jídlo a nápoje by sis na palubě letadla nikdy neměl*a dávat

V pátek byly v Paříži přerušeny některé autobusové spoje, ale systém metra fungoval normálně. Úřady však zcela uzavřely vlakové nádraží Nanterre-Préfecture, jinak ale meziměstské vlaky jezdí podle běžných jízdních řádů. 

Není jasné, zda dojde k dalším přerušením, záleží na tom, jestli budou protesty pokračovat. Pokud máš v plánu ve Francii využívat hromadnou dopravu, zkontroluj webové stránky příslušných dopravců.

Je to vůbec bezpečné? Jak znějí doporučení?

I když násilná smrt teenagera vyvolala protesty po celé Francii, většina běžného života pokračuje jako obvykle. Centrální oblasti Paříže, kde sídlí muzeum umění Louvre a Eiffelova věž, zůstaly téměř nedotčeny. Venkovské a pobřežní oblasti, které jsou cílem mnoha turistů, také nebyly zasaženy. 

19. června 2023 17:10 Čas čtení 0:14 Kvíz: Kam na dovolenou? Zjisti, který kontinent se k tobě nejvíc hodí! Kvíz: Kam na dovolenou? Zjisti, který kontinent se k tobě nejvíc hodí!

Několik zemí v cestovních upozorněních varuje před protesty a nabádá ke sledování zpráv. Žádná ze zemí však nebyla pro úplné omezení cest do Francie. 

Americké ministerstvo zahraničí vydalo bezpečnostní výstrahu, která varovala občany, aby se vyhýbali problematickým místům. „Očekává se, že demonstrace spolu se spontánními protesty budou pokračovat a mohou přerůst v násilí. Občané USA by se měli vyhýbat masovým shromážděním a oblastem s významnou policejní činností, protože se mohou stát násilnými a vyústit ve střety.“ Doporučuje vždy informovat přátele či rodinu o tom, kde se zrovna pohybuješ, a sledovat sdělovací prostředky, výslovně France24, RFI a The Local.

Britské ministerstvo zahraničí také vydalo varování, ale zdůraznilo, že většina návštěv Francie se obešla bez incidentů. „Protesty mohou vést k narušení silničního provozu a mohou cílit na zaparkovaná auta v oblastech, kde se protesty konají,“ uvedlo na svém webu. Také nabádá ke sledování médií, vyhýbání se protestům a kontrole doporučení operátorů a úřadů.

Jistě nebude od věci zařídit si cestovní pojištění, kdyby se ti náhodou na cestách něco přihodilo. Ale to se netýká jen protestů a konfliktů. 

Domů
Sdílet
Diskuse