Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ema Stanovská
9. července 2023 8:43
Čas čtení 1:06

VIDEO: Drsný běh býků ve Španělsku je děsivý pro lidi i pro zvířata. Letos se zranilo již 10 návštěvníků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Běh se šesti býky vždy končí jejich zabitím. Aktivisté bojující za práva zvířat proti tomuto svátku už dlouho protestují.

Nejméně čtyři lidé utrpěli lehčí zranění během letošního druhého běhu býků ve městě Pamplona na severu Španělska. Běh byl součástí oslav svátku svatého Fermína. TASR zprávu převzala z agentury DPA.

8. července 2023 19:19 Čas čtení 0:58 V Česku padaly teplotní rekordy, bylo až 34 stupňů. Nejvyšší teploty hlásí devět míst V Česku padaly teplotní rekordy, bylo až 34 stupňů. Nejvyšší teploty hlásí devět míst

Běh s býky se uskutečnil i v pátek. Několik běžců během něj tvrdě spadlo na zem, ale býci nikoho nenabrali na rohy, jak se to nejednou stává. V ten den se zranilo dalších šest lidí, přičemž tři z nich byli občany Spojených států.

Festival vznikl v 16. století

Oslavy svátku svatého Fermína do Španělska každoročně přilákají statisíce turistů. V roce 2022 Pamplonu během nich navštívilo téměř 1,7 milionu lidí. Letos odhady hovoří o ještě vyšší účasti, protože skončila všechna omezení související s pandemií onemocnění COVID-19.

španielsko, býkyšpanielsko, býkyšpanielsko, býkyšpanielsko, býky
Zobrazit galerii
(4)

Během osmi dnů se vždy ráno koná běh se šesti býky úzkými ulicemi Pamplony, které odpoledne zabijí profesionální toreadoři. Aktivisté bojující za práva zvířat každý rok proti svátku protestují a namítají, že jde o týrání zvířat. Návštěvníci se po zbytek dne oddávají jídlu, pití a návštěvám kulturních akcí.

Organizace CAS International, která usiluje o zrušení býčích zápasů, upozorňuje, že běh je pro býky extrémně stresující. Hrozí jim, že během něho spadnou a zlomí si nohy nebo rohy.


Běhy s býky se v Pamploně konají od roku 1591. Za posledních sto let si vyžádaly 16 obětí. K poslednímu takovému úmrtí došlo v roce 2009.

Domů
Sdílet
Diskuse