Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
13. července 2023 9:25
Čas čtení 0:48

Vlny veder budou čím dál častější, tvrdí český vědec. Loni v jejich důsledku zemřelo 61 tisíc Evropanů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vlny veder budou čím dál častější, tvrdí český vědec. Loni v jejich důsledku zemřelo 61 tisíc Evropanů
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Změny klimatu způsobují čím dál častější a delší vlny veder. Za posledních 70 let se jejich počet mnohonásobně zvýšil.

Vědecký tým v čele s Ondřejem Lhotkou z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR se zabýval vyhodnocením vln horkého počasí v Evropě. Výsledky jejich studie publikoval odborný časopis Earth and Space Science. 

12. července 2023 12:54 Čas čtení 0:39 Bouřky v Česku: Kdy a odkud přijdou? Bouřky v Česku: Kdy a odkud přijdou?

Dle jejich zjištění budou silná vedra přicházet stále častěji a budou trvat déle. Dříve se vlny veder opakovaly zhruba jednou za půl století, v současnosti mohou nastat v průměru každých pět let. 

Vlna veder je několik dnů až týdnů trvající období s extrémně horkým počasím. Má negativní dopady na životní prostředí i společnost.

Vliv na to mají především změny klimatu. Bez nich by se podobně výrazná období s vysokými teplotami opakovala v průměru jednou za desítky až stovky let. Podle Lhotky některé modely ukazují, že rekordní vedra jsou nyní asi pětkrát častější.

Největší vlnu veder jsme zažili loni

Výzkumný tým zkoumal data z let 1950 až 2021. Největší dosavadní naměřené vedro ale přišlo rok po ukončení výzkumu. V roce 2022 na důsledek horka zemřelo více než 61 tisíc obyvatel Evropy. Vyplývá to z výzkumu publikovaného v časopise Nature Medicine. 

Společnost se poprvé začala více zajímat o důsledky, které vedro může mít na lidské zdraví, v roce 2003. Tehdy zemřelo na důsledek vysokých teplot více než 70 tisíc obyvatel Evropy, píše Nature Medicine

Domů
Sdílet
Diskuse