Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
16. července 2023 16:28
Čas čtení 2:09

Bude nová balkánská krize? Srbsko se připravuje, tvrdí ministr obrany a zakazuje vývoz zbraní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bude nová balkánská krize? Srbsko se připravuje, tvrdí ministr obrany a zakazuje vývoz zbraní
Zdroj: Srbské ministerstvo obrany

Srbský ministr obrany prohlásil, že zákaz vývozu zbraní je nezbytný pro naplnění potřeb srbské armády a zvýšení její bojové připravenosti.

Srbsko pozastavilo vývoz všech druhů zbraní na 30 dní. Stalo se tak jen několik dní poté, co Spojené státy uvalily sankce na šéfa tajné služby této balkánské země za údajné nezákonné obchody se zbraněmi a jinou trestnou činnost.


Srbský ministr obrany Miloš Vučević prohlásil, že zákaz vývozu je nezbytný pro naplnění potřeb srbské armády a zvýšení její bojové připravenosti v době krize v balkánském regionu. „Neznamená to, že Srbsko jde do války nebo vyzývá k válce, ale máme na zřeteli všechna bezpečnostní rizika a výzvy,“ řekl Vučević.

16. července 2023 8:10 Čas čtení 0:27 Opilý muž v Německu vyhodil ze čtvrtého patra psa. Policii řekl, že ho k tomu vyprovokoval Opilý muž v Německu vyhodil ze čtvrtého patra psa. Policii řekl, že ho k tomu vyprovokoval

Srbský prezident tento krok poprvé oznámil před několika dny. Jako důvod zákazu uvedl „vnitřní bezpečnost“ Srbska s ohledem na napětí v sousedním Kosovu, bývalé srbské provincii, jejíž prohlášení nezávislosti z roku 2008 Bělehrad neuznává. Vučević podotkl, že toto rozhodnutí bude po 30 dnech přehodnoceno.


Srbsko formálně usiluje o členství v Evropské unii, ale odmítlo se připojit k západním sankcím vůči Rusku. Spojené státy a představitelé EU nedávno zintenzívnili úsilí o dosažení dohody mezi Srbskem a Kosovem, protože se obávají možné nové nestability v Evropě vedle pokračující války na Ukrajině.


Srbsko čelilo tvrzením, že vyváží zbraně do zemí, na které se vztahuje mezinárodní zákaz. Vučević tato tvrzení odmítl.


Spojené státy uvalily začátkem tohoto týdne sankce na šéfa srbské tajné služby Aleksandra Vulina, který měl údajně zneužít svou veřejnou funkci na pomoc srbskému obchodníkovi Slobodanu Tešićovi při nelegálním převozu zbraní přes srbské hranice. Americké ministerstvo financí obvinilo Vulina i z účasti na obchodování s drogami. Zmíněný obchodník se zbraněmi Tešić již dříve figuroval na sankčním seznamu USA.

15. července 2023 17:40 Čas čtení 0:55 VIDEO: Světový rekord? Na Floridě ulovili děsivě velkou krajtu, je dlouhá jako žirafa VIDEO: Světový rekord? Na Floridě ulovili děsivě velkou krajtu, je dlouhá jako žirafa

Vulin se stal šéfem tajné služby loni v prosinci. Předtím působil v Srbsku jako ministr vnitra, přičemž ještě v této funkci navštívil loni v srpnu Moskvu. Ruskému ministru zahraničních věcí Sergeji Lavrovovi tehdy řekl, že „Srbsko je jediným státem v Evropě, který (proti Rusku) nezavedl sankce a nebyl součástí protiruské hysterie“.

Srbsko pustilo do země ruského protiválečného aktivistu

Srbské úřady v pátek povolily vstup do země ruskému protiválečnému aktivistovi Pjotru Nikitinovi, který strávil téměř dva dny na letišti v hlavním městě Bělehrad.

Pjotr Nikitin má ruské i nizozemské občanství a povolení k pobytu v Srbsku, kde spolu s rodinou žije již několik let. Jak upřesnil, ve čtvrtek se pokoušel dostat do Srbska na svůj nizozemský pas po návratu z dovolené v Portugalsku. Na bělehradském letišti Nikoly Tesly jej však zastavili a nařídili mu návrat do německého Frankfurtu nad Mohanem, odkud přiletěl. Nikitin to však odmítl a noc strávil na letišti, dokud ho v pátek nakonec do země nevpustili.


Aktivista tvrdí, že úřady mu nijak nevysvětlily, proč mu vstup do země odepřely. Ostrý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina srbským médiím uvedl, že za jeho trápením je podle jeho názoru právě Moskva. „Netuším, jak jsem se stal nežádoucí osobou. Jediným vysvětlením je, že to bylo na Putinův příkaz,“ dodal. „Je to ilustrace toho, jak velký je zde vliv ruského režimu,“ poznamenal.


Prodemokratický aktivista Nikitin je známý jako otevřený kritik ruské invaze na Ukrajinu a režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Byl jedním z organizátorů protiválečných a prodemokratických protestů v Srbsku.


Od začátku války na Ukrajině přišlo do Srbska zhruba 200 000 ruských občanů – srbské úřady totiž od Rusů nevyžadují víza. Množství Rusů tam uteklo před povoláním do armády či přesunulo své podnikání do Srbska jako do země, kde neplatí sankce. 

Domů
Sdílet
Diskuse