Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. července 2023 17:40
Čas čtení 0:55

VIDEO: Světový rekord? Na Floridě ulovili děsivě velkou krajtu, je dlouhá jako žirafa

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
VIDEO: Světový rekord? Na Floridě ulovili děsivě velkou krajtu, je dlouhá jako žirafa
Zdroj: Pexels/volně k použití

Krajta tmavá patří na Floridě mezi invazivní druhy.

Dva muži v národní rezervaci Big Cypress na jihu Floridy ulovili krajtu tmavou, zřejmě dosud největší v historii. Zvíře měřilo devatenáct stop, tedy bezmála šest metrů, a vážilo více než 56 kilogramů. Několik videí z náročného odchytu muži zveřejnili na Instagramu. 

15. července 2023 15:17 Čas čtení 1:26 Svrab v Česku: Případů je nejvíc za posledních 20 let. Jak nemoc poznat a léčit? Svrab v Česku: Případů je nejvíc za posledních 20 let. Jak nemoc poznat a léčit?

Had dlouhý jako dospělá žirafa

Krajtu tmavou odlovili v pondělí Stephen Gauta a Jake Waleri, kteří ji následně odnesli do environmentální organizace Conservancy of Southwest Florida. Tamní úředníci změřili, že had měří 19 stop, což je podle nich nový světový rekord. Pro představu – odlovený had je dlouhý přibližně jako dospělá žirafa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Glades Boys Python Adventures (@gladesboys)

Podle biologa Iana Easterlinga existují známky toho, že se tento druh hada postupně zvětšuje. „Měli jsme tušení, že tito hadi rostou, nyní máme jasný důkaz. Genetický materiál této krajty se může ukázat jako cenný pro případné poznání zakladatelské populace na jihu Floridy. Budeme shromažďovat měření a vzorky, které budou distribuovány našim výzkumným spolupracovníkům,“uvedl.

Anketa:
Co ty a hadi?
Jsou to krásná zvířata, mám je rád*a.
Nijak mi nevadí.
Fuj, třesu se jen při tom slově.
Jsou to krásná zvířata, mám je rád*a.
25 %
515 Hlasů
Nijak mi nevadí.
25 %
524 Hlasů
Fuj, třesu se jen při tom slově.
49 %
1016 Hlasů

Krajta tmavá patří mezi největší druhy hadů na světě. Tento nejedovatý škrtič pochází z jihovýchodní Asie. Na Floridě jde ale o invazivní druh, který je zničující zejména pro původní živočichy této země. Had byl do Spojených států zavlečený v 70. a 80. letech 20. století, prodával se jako exotický domácí mazlíček. Některé kusy ale byly záměrně i omylem vypuštěny a začaly se rozmnožovat. Jejich přítomnost vedla mimo jiné ke snížení populace savců v národním parku Everglades.

Domů
Sdílet
Diskuse