Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
26. července 2023 v 19:16
Čas čtení 1:58

Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice
Zdroj: Asociace pro kapitálový trh ČR

Poslanci ve středu schválili novelu týkající se zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze. Jednání provázely dlouhé obstrukce opozice, změny poslanci projednávali už potřetí. Co tato rozporuplná změna znamená pro mladé lidi?

Poslanci a poslankyně ve středu odpoledne odhlasovali novelu zákona o zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze. Nyní se návrh i přes hlasitý nesouhlas opozice posune do horní komory – Senátu.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou navrhované změny v důchodovém systému nutné pro dlouhodobou udržitelnost. „Děláme to proto, aby tady byly důstojné důchody pro vnoučata současných důchodců,“ řekl na tiskové konferenci. 

Jenže spousta mladých lidí má v dnešní době pocit, že se na státní důchod nemůže spolehnout. A podle ředitelky Asociace pro kapitálový trh ČR, Jany Brodani, je tento pocit oprávněný. „Ze statistických údajů je už teď zřejmé, že pořád roste počet lidí, kteří odcházejí do důchodů, a k nim adekvátně neroste počet lidí, kteří budou do systému aktivně přispívat. Takže nezbývá než opustit myšlenku spoléhání se pouze na státní důchod, musíme se zajišťovat i sami,“ uvádí pro Refresher.

26. července 2023 v 15:30 Čas čtení 1:29 Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku

Jde spíše o kosmetické úpravy, míní expertka

Většina vládních změn v penzích by měla vejít v platnost letos v září. Předčasný důchod by měl být podle novely možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka by se měla krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze by se nevalorizovala část důchodu. Politici tím tedy chtějí zabránit, aby lidé odcházeli do důchodu předčasně.

Podle Brodani se rozhodně nejedná o penzijní reformu. „Penzijní reforma by znamenala, že se rozváže provázanost mezi počtem lidí, kteří do systému přispívají, a lidmi, kteří z něj čerpají. Takže se jedná spíš o technické nebo kosmetické úpravy stávajícího systému, který tohle nezohledňuje.“ 

Důchody se mohou ještě 10× změnit, jasné ale je, že se mladí musí na stáří zajistit sami 

Na otázku, co znamená změna pro dnešní třicátníky a mladší, je podle Brodani velmi těžké odpovědět, protože se to za přibližně 30 let, než půjdou do důchodu, může změnit ještě desetkrát. Jasné ale je, že vzhledem k prodlužujícímu se věku dožití a rostoucímu počtu penzistů bude na důchody zbývat méně peněz. Jsou odhady, že třeba za dvacet let by byla reálná hodnota penze o třetinu nižší, než je nyní,“ říká

9. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:43 Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší

Podle Brodani tedy současná situace nenese pro mladé lidi informaci o tom, jaké jejich důchody budou, ale jaký bude celkový objem prostředků, které budou k dispozici. „A je zřejmé, že když dnešní třicátníci půjdou do důchodu, tak ten objem prostředků nebude tak velký, jako je tomu v současné době, a to důchod není žádná hitparáda ani teď. Takže hlavní message pro dnešní třicátníky je, že vyhlídky nejsou dobré a že se musí nějakým způsobit zajistit sami,“ tvrdí.

Teď existují dvě hlavní možnosti: jednou z nich jsou penzijní fondy, druhou investiční životní pojištění, případně si můžeš peníze nějakým způsobem odkládat stranou sám*sama. Podle odbornice ale opravdu nefunguje přístup „odložím si bokem tisícovku na důchod“. Když si to totiž spočítáš, zjistíš, že je to absolutně nedostatečné.

„Do budoucna jsou ideální možností investice, a to spíše dynamické a rozhodně dlouhodobé, jakými jsou například akcie, dluhopisy nebo investiční fondy,“ uzavírá Jana Brodani.

Domů
Sdílet
Diskuse