Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. července 2023 19:16
Čas čtení 1:58

Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice
Zdroj: Asociace pro kapitálový trh ČR

Poslanci ve středu schválili novelu týkající se zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze. Jednání provázely dlouhé obstrukce opozice, změny poslanci projednávali už potřetí. Co tato rozporuplná změna znamená pro mladé lidi?

Poslanci a poslankyně ve středu odpoledne odhlasovali novelu zákona o zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze. Nyní se návrh i přes hlasitý nesouhlas opozice posune do horní komory – Senátu.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou navrhované změny v důchodovém systému nutné pro dlouhodobou udržitelnost. „Děláme to proto, aby tady byly důstojné důchody pro vnoučata současných důchodců,“ řekl na tiskové konferenci. 

Jenže spousta mladých lidí má v dnešní době pocit, že se na státní důchod nemůže spolehnout. A podle ředitelky Asociace pro kapitálový trh ČR, Jany Brodani, je tento pocit oprávněný. „Ze statistických údajů je už teď zřejmé, že pořád roste počet lidí, kteří odcházejí do důchodů, a k nim adekvátně neroste počet lidí, kteří budou do systému aktivně přispívat. Takže nezbývá než opustit myšlenku spoléhání se pouze na státní důchod, musíme se zajišťovat i sami,“ uvádí pro Refresher.

26. července 2023 15:30 Čas čtení 1:29 Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku

Jde spíše o kosmetické úpravy, míní expertka

Většina vládních změn v penzích by měla vejít v platnost letos v září. Předčasný důchod by měl být podle novely možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka by se měla krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze by se nevalorizovala část důchodu. Politici tím tedy chtějí zabránit, aby lidé odcházeli do důchodu předčasně.

Podle Brodani se rozhodně nejedná o penzijní reformu. „Penzijní reforma by znamenala, že se rozváže provázanost mezi počtem lidí, kteří do systému přispívají, a lidmi, kteří z něj čerpají. Takže se jedná spíš o technické nebo kosmetické úpravy stávajícího systému, který tohle nezohledňuje.“ 

Důchody se mohou ještě 10× změnit, jasné ale je, že se mladí musí na stáří zajistit sami 

Na otázku, co znamená změna pro dnešní třicátníky a mladší, je podle Brodani velmi těžké odpovědět, protože se to za přibližně 30 let, než půjdou do důchodu, může změnit ještě desetkrát. Jasné ale je, že vzhledem k prodlužujícímu se věku dožití a rostoucímu počtu penzistů bude na důchody zbývat méně peněz. Jsou odhady, že třeba za dvacet let by byla reálná hodnota penze o třetinu nižší, než je nyní,“ říká

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podle Brodani tedy současná situace nenese pro mladé lidi informaci o tom, jaké jejich důchody budou, ale jaký bude celkový objem prostředků, které budou k dispozici. „A je zřejmé, že když dnešní třicátníci půjdou do důchodu, tak ten objem prostředků nebude tak velký, jako je tomu v současné době, a to důchod není žádná hitparáda ani teď. Takže hlavní message pro dnešní třicátníky je, že vyhlídky nejsou dobré a že se musí nějakým způsobit zajistit sami,“ tvrdí.

Teď existují dvě hlavní možnosti: jednou z nich jsou penzijní fondy, druhou investiční životní pojištění, případně si můžeš peníze nějakým způsobem odkládat stranou sám*sama. Podle odbornice ale opravdu nefunguje přístup „odložím si bokem tisícovku na důchod“. Když si to totiž spočítáš, zjistíš, že je to absolutně nedostatečné.

„Do budoucna jsou ideální možností investice, a to spíše dynamické a rozhodně dlouhodobé, jakými jsou například akcie, dluhopisy nebo investiční fondy,“ uzavírá Jana Brodani.

Domů
Sdílet
Diskuse