Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Koucká
26. července 2023 15:30
Čas čtení 1:29

Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené
Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku
Zdroj: Jan Kolečko, s dovolením

Řecko se momentálně potýká s rozsáhlými požáry. Protože ale podobná situace trápí celý svět a zasahuje i k nám, zeptali jsme se odbornice na klima, jaký dopad mohou nedávné události mít.

I když se v současné chvíli řeší především požáry v Řecku, kvůli kterým bylo evakuováno obyvatelstvo i řada českých turistů, v posledních letech jsou požáry velmi častou záležitostí. Kromě toho, že postihují země jižní Evropy, také pravidelně způsobují problémy v Kanadě, USA nebo Austrálii. 


V loňském roce se ale oheň nevyhnul ani Česku. Během července došlo k rozsáhlým požárům v Českém Švýcarsku. 


Zeptali jsme se odbornice z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Moniky Bláhové, zda za požáry stojí především klimatická změna a jaký dopad mohou mít i na nás. 

Vznikají požáry kvůli změně klimatu?

Z dostupných analýz a predikcí vývoje klimatu vyplývá především častější výskyt podmínek vhodných pro snadnější vznik a šíření případného požáru. Za tyto příhodné podmínky může především častější kombinace vysokých teplot a období sucha, se kterým se setkáváme jak u nás, v České republice, tak i v rámci Evropy. Pokud k tomu přidáme také změny v režimu srážek a pro některá místa také dřívější ztrátu sněhové pokrývky nebo její absenci, vzniká nám nejenom častější shoda podmínek pro vznik požárů, ale také se prodlužuje takzvaná požární sezona – tedy období v rámci roku, kdy je výskyt požárů více frekventovaný a je třeba s ním počítat.

Jsou obdobné události něco, co můžeme v následujících letech očekávat častěji? Případně i na našem území?

S přihlédnutím k predikcím vývoje průměrné roční teploty, četnosti a délky trvání suchých epizod a horkých vln pro další desetiletí můžeme očekávat častější výskyt období se zvýšeným rizikem pro vznik a šíření přírodních požárů. Pro oblast Evropy a České republiky se na tomto předpovědní klimatické modely shodují a očekáváme jednak vyšší riziko, ale také vyšší četnost výskytu přírodních požárů.

Co mohou běžní občané dělat pro to, aby se riziko požárů snížilo?

Především bych doporučila sledovat aktuální situaci. Pro Českou republiku jsou denně dostupné aktualizované informace na portálu Fire Risk anebo také v rámci výstrah vydávaných Českým hydrometeorologickým ústavem. V případě přetrvávajících suchých podmínek, větrného počasí a vysokých teplot, kdy zpravidla platí i zvýšené požární riziko, je rozumné vyhnout se rizikovým aktivitám, jako je pálení ohňů apod. Pro ty z nás, kteří se za podmínek zvýšeného rizika pohybují v přírodě, je pak důležité především respektovat aktuální doporučení a nařízení a mít na paměti, že podmínky mohou napomoci snadnému vzniku požárů. 

Domů
Sdílet
Diskuse