Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
26. července 2023 v 15:30
Čas čtení 1:29

Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené
Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku
Zdroj: Jan Kolečko, s dovolením

Řecko se momentálně potýká s rozsáhlými požáry. Protože ale podobná situace trápí celý svět a zasahuje i k nám, zeptali jsme se odbornice na klima, jaký dopad mohou nedávné události mít.

I když se v současné chvíli řeší především požáry v Řecku, kvůli kterým bylo evakuováno obyvatelstvo i řada českých turistů, v posledních letech jsou požáry velmi častou záležitostí. Kromě toho, že postihují země jižní Evropy, také pravidelně způsobují problémy v Kanadě, USA nebo Austrálii. 


V loňském roce se ale oheň nevyhnul ani Česku. Během července došlo k rozsáhlým požárům v Českém Švýcarsku. 


Zeptali jsme se odbornice z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Moniky Bláhové, zda za požáry stojí především klimatická změna a jaký dopad mohou mít i na nás. 

Vznikají požáry kvůli změně klimatu?

Z dostupných analýz a predikcí vývoje klimatu vyplývá především častější výskyt podmínek vhodných pro snadnější vznik a šíření případného požáru. Za tyto příhodné podmínky může především častější kombinace vysokých teplot a období sucha, se kterým se setkáváme jak u nás, v České republice, tak i v rámci Evropy. Pokud k tomu přidáme také změny v režimu srážek a pro některá místa také dřívější ztrátu sněhové pokrývky nebo její absenci, vzniká nám nejenom častější shoda podmínek pro vznik požárů, ale také se prodlužuje takzvaná požární sezona – tedy období v rámci roku, kdy je výskyt požárů více frekventovaný a je třeba s ním počítat.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse