Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková TASR
1. srpna 2023 v 9:38
Čas čtení 1:15

Sesazená lídryně Myanmaru a držitelka Nobelovy ceny Aun Schan Su Ťij dostala milost

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sesazená lídryně Myanmaru a držitelka Nobelovy ceny Aun Schan Su Ťij dostala milost
Zdroj: ČTK/AP/Aung Shine Oo

Myanmarské lídryni Aun Schan Su Ťij, která byla ve vazbě od svého sesazení během vojenského převratu v roce 2021, byla udělena milost. Stalo se tak v rámci amnestie vyhlášené juntou u příležitosti náboženského svátku.

Aun Schan Su Ťij byla zatčena 1. února 2021 po převratu, kterým se opět dostali k moci barmské ozbrojené síly a který vyvolal protesty v celé zemi. Následně proti ní bylo vzneseno několik obvinění z korupce, přechovávání nelegálních vysílaček či nedodržování omezení během pandemie covidu-19. V několika procesech byla odsouzena ke 33 letům vězení. S odvoláním na barmská státní média o tom v úterý informovala agentura TASR s odkazem na AFP.

Milost se týká pěti z 19 rozsudků vynesených vůči Su Ťij, napsal na svém webu francouzský deník Le Figaro. Zatím není jasné, zda udělení milosti povede k jejímu propuštění.

Od jejího zatčení byla Su Ťij viděna jen jednou – na nekvalitních fotografiích, které pořídila státní média v soudní síni v novém hlavním městě Nepjito.

31. července 2023 v 22:30 Čas čtení 1:49 Brněnská primátorka se objevila na fotce s bílým práškem a ruličkou. Je připravena rezignovat Brněnská primátorka se objevila na fotce s bílým práškem a ruličkou. Je připravena rezignovat

Spolu s významnou političkou bylo osvobozeno 7 tisíc dalších vězňů

Podle zpráv barmských médií o omilostnění Aun Schan Su Ťij rozhodl předseda rady státní správy. Spolu s ní dostalo milost více než 7 tisíc vězňů. Amnestie byla vyhlášena u příležitosti buddhistického půstu, který začíná v úterý a je vzpomínkou na Buddhovo první veřejné vystoupení v Sarnátě v Indii před více než 2500 lety.

Tento buddhistický půst trvá tři měsíce. Během nich se buddhisté zdržují konzumace masa, alkoholu a kouření. Scházejí se, jako oběť do pagod přinášejí květiny a obvykle darují i nová roucha buddhistickým mnichům.

Proti držitelce Nobelovy ceny za mír se během její kariéry ozvala i kritika

Během své politické kariéry byla Su Ťij vlivnou lídryní opozice, generální tajemnicí strany Národní liga za demokracii. Byla i ministryní zahraničních věcí a státní kancléřkou – de facto premiérkou. Během působení v této funkci si vysloužila kritiku více zemí, organizací a osobností za nečinnost při genocidě příslušníků muslimské menšiny Rohingů v Jakchainském státě a odmítnutí uznat, že se tam barmská armáda dopustila masakru.

V roce 1990 jí byla udělena Sacharovova cena za svobodu myšlení a v roce 1991 se stala nositelkou Nobelovy ceny za mír.

Domů
Sdílet
Diskuse