Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
1. srpna 2023 12:47
Čas čtení 1:00

Dneska nás čeká vzácný superúplněk. Co to znamená a jak ho pozorovat?

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Dneska nás čeká vzácný superúplněk. Co to znamená a jak ho pozorovat?
Zdroj: TASR/AP

Už v úterý 1. srpna se kolem půl desáté večer objeví na jižní obloze Měsíc v úplňku. K Zemi se přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů, proto bude na obloze vypadat větší než obvykle. Na konci srpna pak budeš moct spatřit i druhý, „modrý“ superúplněk.

Měsíc kolem Země neputuje po kruhové dráze, ale po elipse, není tedy od Země pořád stejně daleko. Když je v přízemí, tak je Zemi nejblíž, a když je v odzemí, tak je naší planetě naopak nejdále. A právě v srpnu bude Měsíc v úplňku výjimečně dvakrát v perigeu, tedy v přízemí. Tomuto jevu se lidově říká superúplněk. 

1. srpna 2023 11:55 Čas čtení 1:32 „K*rva, krysa, srábek, chuligán.“ Poslankyně chystá seznam zakázaných slov. Tyhle sprosťárny už ve sněmovně možná neuslyšíš „K*rva, krysa, srábek, chuligán.“ Poslankyně chystá seznam zakázaných slov. Tyhle sprosťárny už ve sněmovně možná neuslyšíš

Měsíc bude vypadat větší a jasnější, druhý úplněk bude „modrý“

Pokud se ale Měsíc nachází v úplňku a zároveň v přízemí, vypadá opticky větší, než když se s dobou přízemí úplněk neshoduje. Úplňky označované jako superměsíce jsou obvykle o osminu větší než běžné úplňky a až o 30 % jasnější než nejmenší roční úplněk.

Druhý úplněk nás čeká 31. srpna. Občas se stane, že v jednom kalendářním měsíci nastane některá z hlavních fází (nov, první čtvrt, úplněk, poslední čtvrt) dvakrát. V případě dvou úplňků se tomuto jevu začalo v polovině 20. století říkat „Modrý měsíc“ nebo „Modrý úplněk“. Podle informací Astronomického ústavu Akademie věd se ale označení netýká barvy Měsíce, ale jde o čistě početně-statistickou záležitost, která je spojená s anglickým úslovím „once in a blue moon“, které by se dalo přirovnat k českému „jednou za uherský rok“. Tyto fráze mají zdůraznit, že k nějaké události dochází jen vzácně. 

První superměsíc bude možné nejlépe pozorovat až půl dne po úplňku, a to 2. srpna 2023 v 8 hodin. Druhý superúplněk sice nastane 31. srpna, ale nejblíže k Zemi, a tedy nejlépe pozorovatelný, bude už 30. srpna 2023 v 18 hodin, tedy půl dne před samotným úplňkem.

Domů
Sdílet
Diskuse