Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
1. srpna 2023 v 11:55
Čas čtení 1:32

„K*rva, krysa, srábek, chuligán.“ Poslankyně chystá seznam zakázaných slov. Tyhle sprosťárny už ve sněmovně možná neuslyšíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„K*rva, krysa, srábek, chuligán.“ Poslankyně chystá seznam zakázaných slov. Tyhle sprosťárny už ve sněmovně možná neuslyšíš
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

Místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Věře Kovářové (STAN) se nelíbí, jak se poslanci a poslankyně vyjadřují k některým tématům.

Prostředí dolní komory podle Kovářové příliš zhrublo a některé výrazy by se prý používat vůbec neměly. Místopředsedkyně proto začala pracovat na etickém kodexu, v rámci kterého by měl vzniknout i seznam slov, jež by zákonodárci měli vyřadit ze svého slovníku. O svém záměru politička promluvila v pořadu Napřímo.

31. července 2023 v 22:30 Čas čtení 1:49 Brněnská primátorka se objevila na fotce s bílým práškem a ruličkou. Je připravena rezignovat Brněnská primátorka se objevila na fotce s bílým práškem a ruličkou. Je připravena rezignovat

Pokračování seriálu O zvířátkách pana Krbce, reagoval Nacher

„Jako místopředsedkyně se snažím řídit sněmovnu v tom smyslu, aby schůze probíhaly důstojným způsobem. Zde musím říct, že se to občas nedaří, protože to prostředí zhrublo, a myslím, že bychom neměli dopustit, aby se některé výrazy ve sněmovně používaly,“řekla Kovářová moderátorce v pořadu.

Při práci na etickém kodexu a s ním souvisejícím seznamem nevhodných slov se inspirovala ve Velké Británii, kde jsou za některá slova poslanci napomínáni. „Tam to slovo musí vzít zpátky, a když ho nevezmou, přijde nějaký postih,“ popsala. Délka seznamu zatím podle Kovářové není jasná. 

Slova, která by mohla být zakázaná:

k*rva, p*del, zm*d, bast*rd, idi*t, svi*ě, ko*ot, k*nda, krysa, darebák, lhář, podvodník, zbabělec, chuligán, zrádce, krysař, prcek, práskač, srábek, kráva (Zdroj: TV Nova)

„Někteří kolegové se vůči tomu už vyhradili s tím, že neví, jak budou tu debatu moci emotivně prožívat. Myslím, že to je na dohodě, zda takovéto výrazy budeme tolerovat. Máme pak možnost v takovém případě napomenout řečníka a vést ho k pořádku,“ nastínila Kovářová možné vymáhání slušného slovníku.

Jedním z kritiků se stal například opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO). „Místo toho, aby se paní poslankyně Kovářová věnovala řešení reálných problémů, které Českou republiku a její občany pálí, rozhodla se o horkých letních večerech raději pustit do sepisování volného pokračování animovaného seriálu O zvířátkách pana Krbce. Snad ve scénáři svého přínosného blockbusteru plného krys, krav a sviní někoho či něco neopomene,“napsal na Twitter. Ve sněmovně by se podle něj nemělo mluvit vulgárně a útočit ad hominem, plánovaný seznam prý ale ničemu nepomůže.

Anketa:
Měly by se podle tebe sprosté a vulgární výrazy v Poslanecké sněmovně omezit?
Rozhodně, někdy se to nedá poslouchat.
Ať si říkají, co chtějí.
Proslovy ve sněmovně vůbec nesleduji, takže je mi to jedno.
Rozhodně, někdy se to nedá poslouchat.
29 %
Ať si říkají, co chtějí.
35 %
Proslovy ve sněmovně vůbec nesleduji, takže je mi to jedno.
35 %

Jiní poslanci označili seznam jako snahu o cenzuru. „Pokud někdo považuje za ‚cenzuru‘, když se všichni shodneme na nepoužívání sprostých slov a tato slova pro debaty na plénu omezíme, tak to vypovídá mnohé především o tom dotyčném, který těmito termíny šermuje kolem sebe,“reagovala Kovářová.

Domů
Sdílet
Diskuse