Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. srpna 2023 16:40
Čas čtení 1:42

Záhadná tragédie: Po rodinném obědě zemřeli tři lidé na otravu houbami

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Záhadná tragédie: Po rodinném obědě zemřeli tři lidé na otravu houbami
Zdroj: Česká mykologická společnost

Před dvěma týdny se pět osob sešlo na rodinný oběd v malém australském městečku. O týden později jsou tři z nich mrtvé, čtvrtá bojuje o život a pátá je vyšetřována kvůli možné otravě svých hostů lesními houbami. Případ otřásl komunitou a zmátl policii.

Neobvyklý příběh začal, když se Gail a Don Pattersonovi zastavili na oběd se svými vnoučaty v domě jejich snachy Erin Patterson v Leongathě, asi dvě hodiny autem od Melbourne. Byli s nimi i Wilkinsonovi: Heather, její sestra Gail a její manžel Ian. O případu informuje britská stanice BBC

Několik hodin po jídle byli všichni čtyři hosté odvezeni do místní nemocnice s tím, co považovali za těžkou otravu jídlem. Rychle se ale ukázalo, že se jedná o něco mnohem horšího, načež byli převezeni do nemocnice v Melbourne. Navzdory lékařské péči v pátek zemřela Heather (66) a Gail (70) a v sobotu Don (70). Osmašedesátiletý Ian zůstává v kritickém stavu v nemocnici a čeká na transplantaci jater.

8. srpna 2023 13:04 Čas čtení 0:32 MAPA hub: Podmínky jsou mimořádně dobré. Okamžitě vyraz do lesa a nasbírej si na kulajdu MAPA hub: Podmínky jsou mimořádně dobré. Okamžitě vyraz do lesa a nasbírej si na kulajdu

Asi snědli muchomůrku zelenou, jinak policie nic neví

Osmačtyřicetiletá žena, která oběd uvařila, tvrdí, že netuší, co se stalo, a že svou rodinu milovala a neublížila by jí.

Policie se domnívá, že tito čtyři lidé snědli muchomůrku zelenou, která je při požití smrtelně jedovatá. Erin a její dvě děti jsou ale kupodivu v pořádku. Policie tvrdí, že obě děti, které byly od té doby v rámci preventivního opatření vzaty do státní péče, měly k obědu něco jiného.

Kromě toho je však v případě jasného jen málo. Vyšetřovatelé si nejsou jisti, zda Erin jedla stejné jídlo jako její hosté, nebo dokonce zda byly houby v pokrmu, který podávala.

Poukazují také na to, že Erin se rozvedla se svým manželem, který je synem Pattersonových, podle rodiny to ale byl „přátelský“ rozvod.

Možnost, že šlo o vraždu, ještě úřady nevyloučily. „V tuto chvíli jsou úmrtí nevysvětlitelná,“ řekl v pondělí novinářům Dean Thomas z oddělení vražd.

8. srpna 2023 10:34 Čas čtení 0:53 Babiš na TikToku kritizoval EU za víčka připevněná k lahvím. Schválila je ale jeho vláda Babiš na TikToku kritizoval EU za víčka připevněná k lahvím. Schválila je ale jeho vláda

Místní komunita je zdrcena, není to první otrava houbami

Erin Patterson říká, že „nedokáže pochopit, co se stalo“, trvá ale na tom, že je nevinná. S pláčem řekla novinářům, že nic neudělala a svou rodinu milovala.

Tragédie otřásla i tamní komunitou. Všichni čtyři byli velmi milovaní v nedalekém městě Korumburra, kde byl Ian místním pastorem baptistické církve. „Kdo se zdravým rozumem by čekal, že ztratí lidi, kteří tolik přispívají a dávají... a takovým způsobem?“

Rozrušená je ale i Erin, která rodinné příslušníky hostila. „Gail pro mě byla máma, kterou jsem neměla... moje vlastní děti přišly o babičku,“ řekla.

Není to poprvé, co státem Victoria otřásly otravy houbami, popularita houbaření totiž roste a muchomůrky (v angličtině přezdívané smrtky) jsou často mylně považovány za jedlou houbu. Vyskytují se v chladném a vlhkém podnebí po celém světě a vypadají mnohem nevinněji, na rozdíl od jiných smrtelně nebezpečných odrůd. Tento druh způsobuje 90 % smrtelných otrav houbami na celém světě. Kus velikosti mince stačí k zabití dospělého člověka.

Domů
Sdílet
Diskuse