Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
8. srpna 2023 10:34
Čas čtení 0:53

Babiš na TikToku kritizoval EU za víčka připevněná k lahvím. Schválila je ale jeho vláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Babiš na TikToku kritizoval EU za víčka připevněná k lahvím. Schválila je ale jeho vláda
Zdroj: Facebook / Andrej Babiš

Bývalý premiér si na TikToku postěžoval, že podle nového nařízení jsou k plastovým lahvím pevně připevněna víčka. Podle něj se z nich špatně pije, z čehož viní „koumáky“ v Evropské unii.

„Už jsem se několikrát polil, tak nevím, jestli je to jen můj problém. Tohle vymysleli ti koumáci v Evropské unii, kteří nám stále něco nařizují. Jsem proti plastům, ale je třeba najít jiný způsob než tuhle, podle mě, pitomost,“ stěžuje si Andrej Babiš (ANO) ve videu, které se objevilo na jeho Facebooku i TikToku.

Jenže Směrnici Evropské Unie o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí Česká republika odhlasovala v květnu 2019, tedy v době, kdy byl Andrej Babiš premiérem, a nařízení tedy v Radě EU schválil jeden z jeho ministrů. 

8. srpna 2023 7:02 Čas čtení 0:31 VIDEO: Dovolená není pro každého. Medvěda uspali poté, co volně pobíhal v nákladovém prostoru letadla VIDEO: Dovolená není pro každého. Medvěda uspali poté, co volně pobíhal v nákladovém prostoru letadla

Poslanci za ANO pak schválení tohoto evropského nařízení potvrdili i na domácí půdě, jak upozornili uživatelé na sociální síti X (Twitteru).

Pro návrh, který má usnadnit recyklaci a chránit přírodu, hlasovaly všechny členské země až na Maďarsko, které se zdrželo. Zmiňovaná směrnice má sice účinnost až od července příštího roku, firmy se ovšem hojně přizpůsobují už nyní.

Na expremiérovo video zareagovala i neúspěšná kandidátka na prezidentku, ekonomka Danuše Nerudová. Představila mu názorný návod, jak se při pití z PET lahve s připevněným víčkem nepolít.

Domů
Sdílet
Diskuse