Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. srpna 2023 13:04
Čas čtení 0:32

MAPA hub: Podmínky jsou mimořádně dobré. Okamžitě vyraz do lesa a nasbírej si na kulajdu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA hub: Podmínky jsou mimořádně dobré. Okamžitě vyraz do lesa a nasbírej si na kulajdu
Zdroj: Flickr/Visit Estonia/volně k užití

Štve tě, že počasí nesplňuje tvoje představy o létu? Má to ale jednu výhodu: po vydatných deštích jsou dobré podmínky pro růst hub. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je teď najdeš po celé České republice. Tak vezmi košík a vyraz do lesa!

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí, a to i po dobu několika týdnů. Podle meteorologů se tedy nyní pravděpodobnost výskytu hub zvyšuje každým dnem.

8. srpna 2023 10:34 Čas čtení 0:53 Babiš na TikToku kritizoval EU za víčka připevněná k lahvím. Schválila je ale jeho vláda Babiš na TikToku kritizoval EU za víčka připevněná k lahvím. Schválila je ale jeho vláda

Mapa ukazuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub v jednotlivých částech Česka. Oblasti jsou od sebe barevně odlišeny podle pravděpodobnosti růstu od velmi vysoké (zelená) po velmi nízkou (oranžová).

houby
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Pokud jsi milovníkem*milovnicí houbaření, tak neváhej a vyraz, teď jsou totiž podmínky pro tento oblíbený koníček mimořádně dobré. Když dnes vyrazíš do lesa, houby bys měl*a najít prakticky všude.

Mapa nejlépe odráží pravděpodobnost růstu masitých, mykorhizních druhů hub, které tě zajímají nejvíc. Z nich totiž uvaříš vydatnou kulajdu, houbovou omáčku nebo prostou smaženici. Vždy si ale pořádně zkontroluj, zda jsou tebou nasbírané úlovky jedlé. Některé druhy nejedlých a jedovatých se velmi podobají těm jedlým.

Domů
Sdílet
Diskuse