Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. srpna 2023 13:21
Čas čtení 1:07

Úmrtí Roma po zásahu policie v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Úmrtí Roma po zásahu policie v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva
Zdroj: Unsplash/Christian Lue

Případ smrti Roma po policejním zásahu v Teplicích z června 2021 prověří Evropský soud pro lidská práva. Žalobu na Českou republiku podalo Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) a Fórum pro lidská práva (FORUM). Ve čtvrtek to uvedl server Romea.

„Jsem velmi vděčná všem, kteří mi pomáhají, aby byla smrt mého bratra řádně vyšetřena. Věřím, že pokud nenajdeme ochranu u české justice, najdeme ji u Evropského soudu pro lidská práva,“ řekla sestra zemřelého Stanislava Tomáše.

Na sociálních sítích se v létě 2021 rozšířil videozáznam z policejního zásahu, na kterém lze vidět, jak jeden policista několik minut klečí muži romského původu na krku a druhý mu drží nohy.

2. srpna 2023 17:58 Čas čtení 2:06 „Nespravedlivé a ohavné.“ Jurečka to za kampaň proti zneužívání dávek s fotkou Roma schytal i od vládních kolegů „Nespravedlivé a ohavné.“ Jurečka to za kampaň proti zneužívání dávek s fotkou Roma schytal i od vládních kolegů

Jednotky policie byly přivolány v souvislosti s bitkou dvou mužů, kteří poškozovali cizí auta. Policie našla zraněného muže ležet na zemi a po zpacifikování ho převzali záchranáři. Později však muž zemřel v sanitce. Soudní pitva vyloučila souvislost mužovy smrti s policejním zákrokem – neodhalila poranění orgánů ani dušení. Podle znaleckého posudku, který si loni dala vypracovat policie, mohla být příčinou úmrtí intoxikace metamfetaminem.

Romea.cz připomíná zprávu zástupkyně veřejného ochránce práv ze 13. prosince 2021, která uvádí, že policie sehrála významnou roli při smrti Tomáše. V její zprávě se konstatuje, že policisté otáleli s přivoláním záchranné služby a zanedbali monitorování jeho zdravotního stavu.

Policie vinu na mužově úmrtí od začátku odmítala. Podle ní byl agresivní a napadl policisty, proto museli použít donucovací prostředky. Následně mu zavolali sanitku. To však podle zjištění české ombudsmanky Moniky Šimůnkové udělali pozdě.

8. srpna 2023 11:20 Čas čtení 3:13 Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil

Ústavní soud ČR zamítl stížnost organizací ERRC a FORUM v dubnu letošního roku. V březnu 2022 případ uzavřela i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) s tím, že policisté při zákroku nespáchali trestný čin. Souvislost mezi donucovacími prostředky, které policisté použili, a následným úmrtím se podle závěrů GIBS neprokázala.

„Případ ukazuje na přetrvávající problém policejního násilí vůči Romům a zejména na absenci nezávislého a účinného vyšetřování. Zdá se, že jde o strukturální problém, který by měly české orgány řešit,“ zdůraznil právník rodiny Maroš Matiaško.

Domů
Sdílet
Diskuse