Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková ČTK
2. srpna 2023 17:58
Čas čtení 2:06

„Nespravedlivé a ohavné.“ Jurečka to za kampaň proti zneužívání dávek s fotkou Roma schytal i od vládních kolegů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Součástí grafiky, kterou Marian Jurečka (KDU-ČSL) zveřejnil na Instagramu a která měla informovat o kampani proti zneužívání dávek, byla i fotka Roma, jak drží pivo. Podle ministrových vládních kolegů však nevhodně zneužil etnickou otázku.

Příspěvek, který má propagovat plánované zjednodušení systému sociálních dávek, zveřejnil předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Jurečka minulý týden. Na fotografii, kterou doprovází heslo „Konec zneužívání dávek“, je Rom, jenž byl viděn na demonstraci za uctění památky mladého muže, který zemřel po potyčce na přehradě v Brně. Na záběrech, jež se objevily v médiích, si stěžuje, že musí dlouho čekat na dávky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marian Jurečka (@marianjurecka)

Na to, že odborníci to považují za paušalizaci, která vede k větší diskriminaci a stigmatizaci romské menšiny u nás, Refresher již upozorňoval. Nyní se proti ministrově přešlapu vymezili i jeho kolegové z řad politiků. 

1. srpna 2023 18:55 Čas čtení 1:26 Ministr Jurečka použil do příspěvku o zneužívání sociálních dávek fotku Roma. Stereotypizace a stigmatizace, říká Miko Ministr Jurečka použil do příspěvku o zneužívání sociálních dávek fotku Roma. Stereotypizace a stigmatizace, říká Miko

Poměrně tvrdě se proti Jurečkově vyjádření ohradili pražští Piráti. V twitterovém vláknu popisují, jak podobná vyjádření podporují stereotypizaci, uvalují na menšinu kolektivní vinu a prezentují ji jako podřadnou část společnosti. „To je nepřijatelné. Zvlášť když z historie víme, co tyto projevy mohou způsobit. A dobře také víme, že rozdělování společnosti nebo přímo nenávistné nálady bují i v současnosti. Jakmile totiž nějaká skupina dostává nálepku méněcenných, roste motivace lidí se k nim tak i chovat. A to nesmíme dopustit,“ pokračují v dalším příspěvku.

Předseda České pirátské strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš obvinil Jurečku z populismu, rozdělování společnosti, štvaní jedněch proti druhým a strašení. Za koalici Jurečkovi připomíná, že se zavázali k tomu, dělat politiku jinak.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zjednodušení systému dávek sice podporuje, Jurečkova kampaň se však podle něj nepovedla. Chybu ale vidí spíše v marketingovém týmu. 

Bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek se za svých dob v politice také snažil o omezení zneužívání státních dávek, podle svých slov k tomu ale nikdy nevyužil etnickou otázku. Jurečku důrazně vyzval, aby lidovci tuto rétoriku opustili. 

Podle politologa Jana Charváta z Fakulty sociálních věd UK se jedná o „styl komunikace, který napomáhá normalizovat krajně pravicové narativy a který posiluje stereotypizaci menšin“.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Jurečka ve vyjádření zaslaném ČTK uvedl, že příspěvek měl za cíl na konkrétním mediálně známém případu upozornit na změny, které na MPSV chystá v sociálním systému. V další komunikaci bude podle něj KDU-ČSL dbát na to, aby se situace neopakovala.

„Bohužel, příspěvek na sociální síti je někdy vztahován i na lidi, kteří systém nezneužívají. To nebyl jeho záměr a mrzí nás to. Ostatně já sám jsem se v minulosti již mnohokrát vyjádřil na podporu menšin. V tomto ohledu budeme v další komunikaci tématu dbát na to, aby se podobná situace neopakovala,“ uvedl Jurečka.

Domů
Sdílet
Diskuse