Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
„Život je krátký na to, abyste žili ve strachu.“ Co LGBTIQ+ lidé radí mladým, kteří se bojí coming outu?


„Dřív jsme se do barev strojili až tady na Václaváku, teď už v oblečení i s vlajkami jezdíme přímo ze sídlišť a zůstává to bez povšimnutí,“ říkají. 

Co by vzkázaly mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: Obraťte se na komunitu a najděte si někoho, komu věříte. Taky je ale občas fajn jen překonat strach a říct to. Lidé často ve strachu předjímají a mají pocit, že reakce bude horší, než tomu ve skutečnosti je. 
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


V řadě zemí stále nejsou LGBITQ+ práva přijímána tak, jak by měla. Své o tom ví třeba Nordine, který žije v Belgii, ale původně pochází z Alžírska. „Gay práva tam nejsou lidská práva, je to tam zaseklé v čase,“ vysvětluje.


Na Pridu je společně i se známým z USA a Martinem z Prahy. „Praha je krásná a komunita se tu hezky sjednocuje, tak jsme to chtěli podpořit,“ říká. „A taky se trochu seznámit s dalšími lidmi a pobavit se,“ dodává Martin. 


Podle něj je sice situace rozhodně lepší než v Alžírsku, ale s vývojem spokojený není. „Je to tu tak posledních pět let ve stadiu divné stagnace. Je tu řada lidí i politiků, kteří si myslí, že můžeme být rádi za to, že nás nemlátí na ulici jako v Rusku, a to má stačit,“ říká. 


„Mám taky trochu pocit, že v rámci komunity se hodně řeší gay lidé a jsou už poměrně dobře přijímaní, ale zapomíná se na nebinární a trans lidi, kteří se často vynechávají z jakékoliv debaty,“ doplňuje ho Američan. 

Co by vzkázali mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: Nejste v tom sami, je nás hodně a jste milovaní a podporovaní. Obraťte se na komunitu a najděte si safe space. Je to těžké a někdy to bude bolet, ale stojí to za to. A nebojte se do toho jít co nejdřív. Čas běží a mít strach je zbytečné. 
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


Další účastnice pochodu, Barbora a Nela z Třebíče, ale upozorňují na to, že například v menších městech je i u nás na LGBTIQ+ lidi občas pohlíženo špatně. „V Praze se cítíme určitě lépe. Na malém městě nás hodně lidí zná a někdy je nepříjemné dávat veřejně najevo, že jsme queer,“ říkají. 


Na Pride přijely úplně poprvé. „Chtěly jsme jet už loni, ale nevyšlo to. Jsme tu ale proto, že chceme poznat víc lidí, jako jsme my, a také zažít tu atmosféru,“ říkají. „A taky ukázat, že tu prostě jsme a chceme stejná práva,“ dodávají. 

Co by vzkázaly mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: Dát tomu čas, prozkoumat vody doma i mezi přáteli a vědět, co říct, abyste to zvládli vysvětlit i lidem, co to třeba moc nechápou a nic o tom neví. 
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


Kromě podporovatelstva a samotných členek a členů LGBTIQ+ komunity přilákal Pride i křesťanské aktivisty. Právě v jejich blízkosti v ulici Na Příkopech potkáváme Víta a Willa. Poté, co muž s transparentem hlásajícím, že se má účastnictvo pochodu obrátit na Boha, aby je očistil od jejich hříchů, vykřikuje, že homosexuální sex je ohavnost, vybíhají účastníci*účastnice z davu a začínají se přímo před ním objímat. 


Jejich gesto následují i další a hlasitě skandují. „Já jsem prostě už unavený z toho, že mi tady někdo upírá vlastní identitu na základě dva tisíce let staré knížky,“ vysvětluje Vít, který dorazil z vesnice poblíž Rychnova nad Kněžnou. 


„Mám pocit, že homofobní názory na té vesnici pořád dost cítím. Ale mezi svými lidmi v trans humanistických a cyberpunk komunitách vůbec,“ vysvětluje. 


Podobně to vidí i Will. „V posledním roce jsem se hodně našel a chci jen vykřičet do světa, jak jsem šťastný.“ I podle něj jsou některé komunity LGBTIQ+ lidem více otevřené než jiné. „Jsem hodně v cosplayerské a umělecké sféře a mám pocit, že tam se to přijímá dobře. Jsme už pro všechny stejně ti divní, co sedí někde doma zavření a něco dělají na počítači,“ říká se smíchem. 

Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda
Co by vzkázali mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: Doba se mění a společně to dotáhneme do bodu, kdy každý bude moct být sám sebou. Každý, kdo za všechna práva bojuje, přispívá k záchraně naší společnosti. Zkus být, kým chceš, je to někdy těžké, ale tvůj život se může hodně obrátit a zlepšit. Nenech si ho kazit ostatními. Ti, co s tebou mají být, tě přijmou takového, jaký jsi. Žijeme jen jednou. 
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse