Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. srpna 2023 7:05
Čas čtení 1:09

V oceánech končí méně plastů, než se čekalo. Není to ale žádná sláva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V oceánech končí méně plastů, než se čekalo. Není to ale žádná sláva
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen

Ve světových oceánech končí mnohem méně plastů, než se původně předpokládalo. Ukázal to výzkum utrechtské univerzity. Na hladině oceánu však plavou asi dva miliony tun plastů, což je více, než uváděly dosavadní výpočty.

Pro TASR to uvedl autor výzkumu Mikael Kaandorp z Nizozemska. Odborníci a odbornice z oblasti ochrany životního prostředí dříve odhadovali, že každý rok do oceánů přibude od čtyř do dvanácti milionů tun plastového odpadu. Z nejnovějšího výzkumu, který se skládal z měření na 20 tisících míst po celém světě, vyplývá, že v oceánech skončí každý rok pravděpodobně jen půl milionu tun plastů, uvádí nizozemský zpravodajský server DutchNews.nl.

28. srpna 2023 16:02 Čas čtení 0:46 FOTO: Nádraží Veleslavín projde výraznou proměnou. Na pražské letiště se dostaneš podzemním vlakem FOTO: Nádraží Veleslavín projde výraznou proměnou. Na pražské letiště se dostaneš podzemním vlakem

„Myslíme si, že do oceánu se dostává méně plastů, než se doposud předpokládalo. Předchozí odhady vstupů z roku 2015 byly dost nejisté, protože není možné neustále monitorovat všechna pobřeží či řeky a tehdy prostě nebylo tolik dostupných údajů,“ řekl Kaandorp. Dodává, že podle výzkumné skupiny ve Wageningenu mnoho plastového odpadu zůstává v říčních systémech a nakonec se do oceánu nedostane.

Každý rok o 4 %

Podle nových zjištění je ale množství plastů plovoucích na hladině moří a oceánů vyšší, než uváděly předchozí studie. Výzkumný tým z utrechtské univerzity předpokládá, že na hladině většinou plavou velké předměty, které lze snáze sbírat. Podle Kaandorpa se v oceánech nachází také mnoho mikroplastů, ty však netvoří velký podíl z celkové plastové hmoty.


Množství plastového odpadu podle odborníka pochází zejména z rybolovu, a to přibližně 40 procent celkového objemu. „Zbytek pochází z pobřeží a řek,“ uvedl pro TASR Kaandorp. Podle něj se v posledních desetiletích každoročně zvýší množství plastů v oceánech o zhruba čtyři procenta. Při tomto tempu hrozí, že za dvě desetiletí bude v oceánech dvakrát tolik plastů.

26. srpna 2023 9:28 Čas čtení 0:32 V Evropě udeří rozsáhlé povodně. Zasáhnou i známé dovolenkové destinace, varují meteorologové V Evropě udeří rozsáhlé povodně. Zasáhnou i známé dovolenkové destinace, varují meteorologové

„Bylo by dobré prozkoumat, proč je v oceánech a na plážích tolik plastů souvisejících s rybolovem a co se s tím dá udělat. Také si myslím, že bychom plastový odpad z Evropy neměli vyvážet do jiných zemí, o kterých nevíme, jestli mají dobrou infrastrukturu pro zpracování či recyklaci odpadu,“ dodal Kaandorp.

Domů
Sdílet
Diskuse